Přejít na hlavní obsah

Zatleskají paraziti?

Zdeněk Ručka glosuje návštěvu Václava Klause na ekonomicko-správní fakultě.

Ve čtvrtek 6. března promluví na půdě Ekonomicko-správní fakulty MU Václav Klaus. Měl zde vystoupit již před dvěma lety, ale svou návštěvu během Týdne neklidu, se statečností sobě vlastní, zrušil. Ale o tom už bylo napsáno dost. Pojďme si raději připomenout, co zajímavého vykonal během těch dvou let.

>> přečtěte si také komentář děkana Antonína Slaného: Proč zvát zajímavé osobnosti k přednáškám na univerzitě?

Studenty by mělo zajímat, že podpory od Václava Klause se dočkalo vedení Národohospodářské fakulty VŠE v čele s děkanem Ševčíkem, který nevybíravě zastrašoval své studenty. Na stranu studentů se přitom postavila řada osobností veřejného života a za neetické to označil i jeden z Ševčíkových proděkanů, který na protest rezignoval na svou funkci. Kvůli sporům s Ševčíkem fakultu opustila také řada pedagogů.

Snad ani není třeba připomínat, že Václav Klaus svou amnestií, u níž dodnes není jasné, kdo ji vlastně napsal a kdy a kde byla podepsána, omilostnil desítky tunelářů. A soudu za velezradu unikl o vlásek pouze proto, že skončilo jeho funkční období.

Pamětníky Klausových postojů ke konfliktu v Gruzii patrně nepřekvapilo, že vyjádření Václava Klause k současnému dění na Ukrajině v podstatě kopíruje rétoriku Kremlu. Vzhledem k naší národní historii a současnému dění na Krymu to působí ještě děsivěji než dříve.

Ale zpět ke studentům. Podle údajů na Facebooku se jich na akci chystají zhruba čtyři stovky. Troufám si říct, že většina z nich je z Masarykovy univerzity a neplatí školné, tudíž jsou to podle Václava Klause paraziti. Jsem upřímně zvědavý, jestli našemu proruskému exprezidentovi obviněnému z velezrady zatleskají, nebo seberou svou hrdost a vypískají jej. Pokud se nepřijel omluvit, nic jiného si nezaslouží.

Autor je student Přírodovědecké fakulty MU a člen o.s. Studentské jaro.

Hlavní novinky