Přejít na hlavní obsah

Máte nápad? Řekněte si o Grant TGM

Spolek absolventů podpoří studentské projekty. Žádosti o nový grant je možné podávat až do konce září.

Chceme studentům pomoct, aby nemuseli věc vzdávat kvůli tomu, že jim chybí peníze. Ilustrační foto: Martin Kopáček.

Dobrých nápadů se nerodí mnoho, a když už se nějaký najde, měl by dostat patřičnou podporu. Mimo jiné takovou filozofií se řídí iniciativa Spolku absolventů Masarykovy univerzity, který studentům začne udělovat Granty TGM na podporu rozvoje občanské společnosti v České republice i ve světě.

„K realizaci každého nápadu je potřebná nosná myšlenka, tým lidí, který si ho vezme za svůj, a peníze. S tím, že mají studenti občas tendence něco slíbit a pak, když dojde na věc, zjistí, že mají jiné povinnosti, nic neuděláme. Chceme jim ale pomoct, aby nemuseli věc vzdávat kvůli tomu, že jim chybí peníze,“ říká Tomáš Mozga, předseda Spolku absolventů MU, díky jehož programu mohou studenti na jeden projekt získat podporu v rozmezí od čtyř do pětadvaceti tisíc korun.

Vytvoření grantového programu je jednou z částí současné přeměny spolku. „Stojí na myšlence mezigenerační spolupráce. Studentské projekty budeme financovat mimo jiné z členských příspěvků, které absolventi spolku posílají,“ říká Mozga.

Jak se ke grantu dostat?
Zájemci stačí vyplnit formulář na webu spolek.muni.cz, kde jsou k nalezení i podrobnější informace. Pravidla pro udělování finanční pomoci záměrně nijak neomezují to, do jakého oboru lidské činnosti má projekt zasahovat. Může to být organizace výstavy, festivalu nebo happeningu, vydání publikace nebo klidně zahraniční studijní cesta. „U jiných stipendií pravidla často vyžadují určitý věk nebo určují cílovou skupinu. Tomu jsme se chtěli vyhnout, nechceme, aby museli uchazeči svůj nápad modifikovat, jen aby se vešli do kolonek,“ zdůrazňuje předseda Spolku absolventů MU.

Regule Grantů TGM jsou proto nastaveny poměrně široce. Od zájemce vyžadují mimo jiné předchozí zkušenost s realizací veřejně prospěšného projektu, dlouhodobý dopad na společnost a její aktivní zapojení.

„Jedná se o pilotní záležitost, takže budeme všechno ještě dolaďovat. Zatím nedokážeme ani odhadnout, kolik studentských nápadů se bude o podporu ucházet,“ říká Tomáš Mozga.

Sběr žádostí začal 1. května, hlásit se o finanční pomoc je možné až do půlnoci 30. září. Žádosti pak posoudí správní rada spolku a s úspěšnými uchazeči uzavře smlouvu o udělení grantu. O tom, kdo to přesně bude, by mělo být jasno na konci října, udělovat se granty budou u příležitosti Mezinárodního dne studentstva 17. listopadu.

Kolik nápadů má šanci
Kolik nápadů má šanci na podporu dosáhnout? To není podle Mozgy momentálně možné konstatovat. Fond má aktuálně k dispozici čtyřicet tisíc korun, jednat se však bude ještě s dalšími potenciálními partnery. „Rádi bychom měli částku kolem sta tisíc korun,“ upřesňuje Mozga, podle něhož mohou být Granty TGM významným zdrojem podpory studentským nápadům, na které se peníze obecně neshánějí jednoduše.

Studenti Masarykovy univerzity mohou o finance v rámci stipendijních programů žádat rovněž své domovské fakulty, podporu si však mohou shánět i mimo školu. Například dvěma v současnosti velmi úspěšným projektům – cyklu Masarykovy debaty a projektu Demagog – přispívá program Evropské unie Mládež v akci nebo program Nadace O2 Thing big.

Hlavní novinky