Přejít na hlavní obsah

Letos to bude trhák, lákají informatici na festival

Komedie, horory nebo dokumenty. To vše bude k vidění na přehlídce, o jejímž vítězi rozhodují také diváci.

Třináctý ročník tradičního Filmového festivalu fakulty informatiky se bude na půdě fakulty konat ve čtvrtek 16. května 2013. Od půl osmé večer se návštěvníci můžou těšit na přehlídku krátkých studentských filmů, ze kterých budou vybírat vítěze divácké ceny.

Heslo letošního ročníku přehlídky slibuje hodně. „Letos to bude trhák,“ říká. Motto bylo odvozeno z oficiálního traileru, který vznikl v rámci předmětu s názvem Produkce audiovizuálního díla.

„Když jsem na podzim uviděla konečnou verzi scénáře, nevěřila jsem, že je možné něco takového natočit ve dvou lidech, kteří mají asi tak nula zkušeností,“ podotýká k natáčení traileru jeho spoluautorka Nikola Linhartová, která studuje na filozofické fakultě. Do projektu se pustila právě proto, že se jí zdál tak nereálný. „Nebyla jsem jediná, ale už proto jsem se rozhodla zrealizovat scénář do poslední tečky. I když nás to stálo hodiny práce, spánek, nervy, peníze i přátelství.“

Do soutěžní přehlídky mohli tvůrci přihlašovat své krátké filmy přibližně do poloviny dubna.

„Vybírali jsme z 16 externích a 12 interních filmových projektů. Interními projekty míním projekty realizované v předmětu Produkce audiovizuálního díla, který spolu s kolegy vyučujeme. To jeho studenti převážně nesou břímě organizace festivalu,“ vysvětluje Petr Sojka, jeden z porotců.

Do soutěžní sekce zvolila porota třináct snímků a šest jich vybrala jako bonus. Podrobný program akce, na kterou je vstup zdarma, lze najít na webových stránkách přehlídky. „Snímky jsme vybírali podle kvality, splnění podmínek a statutu festivalu. Podmínkou například je, že hlavní autor díla je studentem či absolventem Masarykovy univerzity,“ vysvětluje proces výběru Sojka.

Svého vítěze budou volit diváci i odborná porota. Tvůrci nejlepších děl získají cenu festivalu – sošku Filmobola. Do soutěžního výběru se stejně jako v minulých letech dostali zástupci různých filmových žánrů. Diváci se tedy mohou těšit na snímky komediální, hororové, dobrodružné, dokumentární, hrané i animované.

Hlavní novinky