Přejít na hlavní obsah

Rekonstrukce kolejí pomůže předcházet požáru

Koleje Vinařská projdou ve třech etapách do konce roku 2016 rozsáhlou modernizací.

Areál Vinařská.

Rozsáhlá rekonstrukce začala přes léto na kolejích ve Vinařské ulici. Rozdělená je do tří částí a potrvá do konce roku 2016. Jejím cílem je na co možná nejnižší míru zmenšit riziko opakování požáru, ke kterému došlo vinou závady na lednici na začátku května.

Ačkoliv budova i její vybavení odpovídá všem předpisům i podle poslední kontroly, provedené před dvěma týdny hasiči, rozhodlo se vedení Masarykovy univerzity přikročit po odklizení následků požáru k úpravám.

„Bezpečnost studentů a prevence vzniku požáru na kolejích je pro vedení univerzity klíčová. Investice do budovy je proto zcela nezbytná. Rádi bychom také zlepšili standard bydlení a přiblížili ho stávajícím požadavkům vysokoškoláků,“ sdělil Jiří Němec, prorektor Masarykovy univerzity pro záležitosti studentů.

Veškerá opatření by měla vést k tomu, že případný další požár bude možné rychleji řešit už v jeho počátku, omezit jeho šíření a také urychlit evakuaci lidí, kteří se v budově nacházejí.

Dělníci nyní pracují na první části oprav. Potrvá do konce července. „V této etapě instalujeme na všech pokojích bloků A1, A2 a A3 samozavírače protipožárních dveří a do každého pokoje také hasicí přístroj,“ uvedl ředitel Správy kolejí a menz MU Zdeněk Čížek.

Další část zahrnuje rekonstrukci poškozeného bloku A1 a potrvá do konce tohoto kalendářního roku. Největší změnou je fakt, že pokoje dostanou místo umakartových jader zděná.

„Osobně to považuji za jedno z výrazných preventivních opaření. Student může příslušné řády znát nazpaměť, ale přesto se může stát, že mu chytne například olej při vaření. Zděná stěna v kuchyňce může zabránit tomu nejhoršímu,“ podotknul Čížek.

Kromě toho vymění dělníci podhledy a pryč půjdou také laminátové obklady místností. „Mezi sekcemi ve třetím a pátém podlaží budou provedeny průchody, na pokojích budou instalována kouřová čidla a celá budova bude napojená na recepci požárně bezpečnostním zařízení,“ popsal Čížek a doplnil, že tatáž opatřená čekají v letech 2015 a 2016 i kolejní bloky A2 a A3.

Rozsáhlá rekonstrukce přirozeně znamená snížení kapacity kolejí. Blok A1 bude uzavřen celý podzimní semestr, což se dotkne zejména života studentů, kteří do Brna přijeli ze zahraničí. Každoročně jich na Vinařské bydlí kolem 700.

Univerzita už však podle Čížka má náhradní plán. „Studenti budou mít k dispozici pokoje částečně v bloku A2 a také na dalších kolejích Masarykovy univerzity. Pro část studentů programu Erasmus+ jsme domluvili ubytování také na kolejích Vysokého učení technického.“

Hlavní novinky