Přejít na hlavní obsah

Cesta za zaměstnáním začíná u poznání sebe sama

Nový seriál Kariérního centra MU poradí, jak úspěšně vstoupit do pracovního procesu.

1. díl seriálu: Kariérní centrum MU radí

Dostat se na vysněný obor na kvalitní vysoké škole je jistě jedním z největších životních úspěchů. Tím ale cesta za budoucím povoláním v mnoha případech pouze začíná. Ptali jste se už sami sebe, co doopravdy chcete po skončení školy dělat?

Podmínky na trhu práce se změnily, vysoké školy opouští čím dál více absolventů, ale počet pracovních míst pro vysokoškoláky se nezvyšuje úměrným tempem. V důsledku toho už není vysokoškolské studium samo o sobě zárukou, že po jeho ukončení získáte práci, natož přesně v oboru, který jste vystudovali. Navíc mladí lidé mohou během studia zjistit, že se studovanému oboru v praxi věnovat nechtějí. Proto je užitečné začít o své budoucí profesní kariéře přemýšlet už na škole, vytyčit si cíl a postupně k němu směřovat.

Prvním krokem k tomu, abyste vůbec mohli začít budovat nějakou kariéru, je uvědomit si, co vlastně chcete dělat a k čemu máte předpoklady. Ta pravá práce by vás měla ve všech ohledech uspokojovat, ale nejprve musíte přijít na to, co je právě pro vás uspokojivé. Pro začátek tedy dobře poznejte sami sebe, svoji osobnost. Díky tomu budete vědět, co vás motivuje, jak dokážete pracovat efektivněji, jaký kolektiv vám vyhovuje či jak si nejlépe organizujete práci.

Odpovězte si pro začátek na jednoduché otázky: jaké jsou vaše zájmy, co rádi děláte ve volném čase? Jaké předměty vás bavily ve škole, co vám šlo? V čem jste obecně dobří a jaké jsou vaše silné stránky? Jaké hodnoty jsou pro vás důležité a co očekáváte od svého profesního života? Základním motivačním faktorem, který rovněž ovlivňuje vaše uspokojení z vykonávané práce, je zaujetí danou prací. Proto byste měli dělat to, co vás v první řadě baví. Čím více si užíváte činnost, kterou děláte, tím více se jí chcete věnovat a zlepšovat se.

Podobně by vaše vybrané povolání mělo korespondovat s vašimi silnými stránkami, nejen s vědomostmi nebo studijním zaměřením. Neméně důležitým faktorem je třeba schopnost práce v týmu, delegování úkolů, přijímání zodpovědnosti, zvládání stresu, určení priorit nebo spolehlivost. Dále byste si měli rozmyslet, jaké hodnoty jsou pro vás důležité, co všechno jste ochotni v práci akceptovat nebo co pro svoji práci obětujete.

Pokud si s některými otázkami nevíte rady, zeptejte se svých přátel nebo rodiny, v čem jste podle nich dobří nebo co na vás obdivují. Případně využijte kurz Kariérního minima, který zdarma nabízí Kariérní centrum MU. Možná odhalíte talent v nečekaných oblastech. Na kariérní centrum se můžete obrátit s čímkoliv, co se týká vaší budoucí profesní dráhy a s čím si nevíte rady.

Více se dočte v dalších dílech seriálu:

1. díl: Cesta za zaměstnáním začíná u poznání sebe sama

2. díl: Firmy hledají všestranně rozvinuté zaměstnance

3. díl: Ukažte zaměstnavateli, co skutečně umíte

4. díl: Personalista je jenom člověk, zkuste se mu zalíbit

5. díl: Nebojte se neplacených praxí

Hlavní novinky