Přejít na hlavní obsah

Šifrovací hra pomůže neziskovkám. Zúčastnit se může každý

Do internetové šifrovačky nazvané Sendvič pořádané absolventy Masarykovy univerzity se dá hlásit do 27. února.

Klasické šifrovací hry většinou obnášejí kromě luštění také pobíhání po městě či přírodě, k tomu často v noci. Studenti (dnes už absolventi) Masarykovy univerzity se před 11 lety rozhodli jít na to trochu jinak. Místo, aby hnali soutěžící ven, posadili je před počítač a díky nízkým nákladům mohli vstupní poplatek od účastníků darovat neziskovým organizacím.

Další ročník internetové šifrovací hry Sendvič se uskuteční v sobotu 7. března. Týmy se mohou hlásit ještě do pátku 27. února na jejích webových stránkách.

Na týmy o jednom až pěti hráčích čeká celkem 24 úkolů ve dvou dvouhodinových kolech. Oddělena jsou přestávkou na sendvič, který dal netradiční hře jméno. Ačkoli na výherce žádné ceny nečekají, všichni účastníci mohou mít radost z dobrého skutku. Poplatek, jehož minimální výše je 100 korun na tým, posílají soutěžící přímo na účet jedné ze zapojených neziskových organizací.

„Chtěli jsme zabránit machinacím s přihlašováním a zároveň přispět na dobrou věc, tak vznikl nápad posílat startovné přímo neziskovkám. Stal se z toho jeden z charakteristických prvků hry a vybraná částka postupně výrazně narostla,“ vysvětluje jeden z organizátorů, Radek Pelánek působící jako proděkan na fakultě informatiky.

V letošním ročníku se organizátoři rozhodli podpořit například Domácí hospic Vysočina, Lékaře bez hranic nebo slovenské sdružení na záchranu přirozených lesů. Za jedenáct ročníků šifrovací hry se podařilo vybrat 731 tisíc korun.

Soutěže se tradičně účastní i řada pedagogů působících na Masarykově univerzitě, studenti tak mají jedinečnou možnost poměřit s nimi síly ve spravedlivém boji. Už po osmé se zúčastní i Michal Bulant z přírodovědecké fakulty, který soutěž bere zejména jako příležitost k setkání s přáteli. „Sendvič má oproti jiným pro mě i tu výhodu, že není třeba dospávat celý víkend, a ani nohy po něm příliš nebolí,“ líčí čerstvě zvolený předseda Akademického senátu MU.

V posledních ročnících se zúčastní vždy přes 300 týmů a organizátoři zavedli i speciální kategorii začátečníků. Díky přístupu přes internet se může zúčastnit kdokoli napříč městy i kontinenty.

Hlavní novinky