Přejít na hlavní obsah

Měnící se logo Informačního systému MU. Proč a jak

Logo ISu pravidelně proměňuje svou podobu obdobně jako to ve vyhledávači Google. Kdo za tím stojí a jak to začalo?

Poprvé se logo Informačního systému MU dočkalo úprav na Vánoce v roce 2008. Od té doby bylo logo zapadané listím, proměnilo se v pomlázku nebo se stalo turistickou mapou. Zdroj: is.muni.cz.

Vyvíjet Informační systém MU neznamená jen programovat užitečné aplikace pro studenty a učitele, ale také přidávat nové prvky pro radost. Jednou z takových maličkostí je logo ISu, které mění tvář několikrát do roka. Teď si třeba užívá prázdninového make-upu.

Dříve si uživatelé mohli prostředí ISu upravit sami podle vlastní chuti, to ale s postupem technologií začalo systému komplikovat život, a programátoři proto nabídku zredukovali na čtyři základní designy. „Nově zavedenou tvorbou veselých log jsme chtěli tuto změnu uživatelům aspoň trochu vynahradit,“ vysvětluje ilustrátorka Markéta Pešová ze Servisního střediska pro e-learning s tím, že původně se vývojáři inspirovali u vyhledávače Google a jeho Doodles.

Poprvé se logo v ISu dočkalo úprav na Vánoce v roce 2008. Vývojáři vedení Michalem Brandejsem nasadili tenkrát ještě logu Masarykovy univerzity čepičku Santy Clause. Na diskusních fórech se pak přes svátky rozproudila živelná diskuze, zda symbol zámořských Vánoc do české kotliny patří, nebo zda je to jen milý dárek od vývojářů.

„Nakonec s převahou zvítězila skupina příznivců, kteří považovali značku za hravou a nebránili se občasnému tematickému odlehčení,“ říká Pešová s tím, že designéři dokonce v ISu vypsali volby, kde se o osudu čepičky rozhodovalo.

Postupně došlo ke změně logotypu v designu systému. Logo MU bylo nahrazeno logem ISu a v následujících letech zapadalo listím, proměnilo se v pomlázku, stačilo se zamilovat nebo se třeba aktuálně stalo turistickou mapou (podívejte se do archivu modifikací značky ISu). „Je to kreativní a zábavná práce, která nám tvůrcům přináší radost a možnost odreagovat se od jinak seriózní práce při vytváření pokročilých multimediálních výukových pomůcek. Proto jsme ochotni tomu občas věnovat i trochu volného času,“ míní Pešová.

Ze všeho nejdůležitější je podle ilustrátorky dobrý nápad, jak logo zajímavě ztvárnit. Ty často přicházejí velmi spontánně a od kohokoliv z týmu. „Mnohé vznikají o přestávce nad hrnkem kávy,“ přiznává Pešová. Programátoři se ale nebrání ani spolupráci se studenty, jejichž nápady vítají.

Do nového kabátu se logo Informačního systému MU převlékne zase na podzim. „Podzimní grafiku už máme nachystanou,“ slibuje Pešová, co ale na uživatele čeká, neprozradí.

Hlavní novinky