Přejít na hlavní obsah

Putinův kritik Andrej Zubov naplnil dvě posluchárny

Ruský historik přijal pozvání Masarykovy univerzity na mimořádnou přednášku.

Zubov po přednášce v obležení médií.

Do začátku páteční přednášky ruského historika Andreje Zubova zbývalo ještě 15 minut, a přesto už byla jedna z největších poslucháren Fakulty sociálních studií MU plná. Otevřela se tedy nakonec i aula, kam kritik politických kroků Vladimira Putina promlouval prostřednictvím videopřenosu. Jeho slova nalákala více než 400 studentů i lidí, kteří jinak na univerzitu nezabloudí.

Záznam přednášky

Andrej Zubov vzbudil pozornost lidí po celém světě svým textem, kde kritizoval vojenský zásah Rusů na Ukrajině, který přirovnal k chování nacistického Německa před vypuknutím druhé světové války. Za své názory byl zbaven pozice přednášejícího na Moskevské státní vysoké škole mezinárodních vztahů, a tak mu nabídly místo jiné světové univerzity. Jako jedna z prvních se jménem rektora Mikuláše Beka ozvala Masarykova univerzita.

Zubov nakonec všechny odmítl. „Jako pro občana je pro mě nyní důležité zůstat v Rusku a pokračovat ve své práci tam,“ zdůvodnil své rozhodnutí. Jako díky za vyjádření podpory ale do Brna přijel.

Historik Andrej Zubov a rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek.

Pozornost budil už před svým vystoupením na univerzitě, přímo ve městě. „Při cestě na večeři jsme potkali ukrajinské auto s vlajkou Ukrajiny a Evropské unie. Cestovala v něm skupina herců, účastníků Majdanu a my jsme s nimi měli moc hezký rozhovor,“ přidal ještě před začátkem přednášky rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek jednu osobní zkušenost.

Zubov začal vzpomínkou na prvního československého prezidentka a zmínil, že Masarykovu univerzitu vnímá jako instituci, která demokratické myšlenky Tomáše G. Masaryka pomáhá šířit dál. O muži, po němž je největší brněnská vysoká škola pojmenována, nemluvil jen tak. Do svého vystoupení ho začlenil i proto, že Československo považuje za zemi, která se v minulosti snažila podporovat proevropsky smýšlející Rusy. Kořeny dnešních politických postojů a kroků Ruska totiž vidí v předlouhém boji, který v zemi svádí tradiční, nemoderní a nevzdělaná majorita s proevropsky orientovanou a vzdělanější menšinou.

„Svobodu, lidská práva, věci pro Evropu fundamentální a normální vnímají Putin a jeho přátelé jinak. Chtějí Rusko vrátit zpět,“ pronesl Zubov, který znovu odsoudil ruskou intervenci na Krymu a později také nepřímo vybídl k aktivnějším krokům mezinárodní společenství.

„Když není agresor zastaven, jeho agrese roste. Stalo se to v Rakousku i v Sudetech,“ připomenul opět válečné události respektovaný odborník. A přidal také svůj názor, že Vladimir Putin stále používá principy sovětské propagandy, které jsou i u dnešních Rusů populární. „Kroky Ruska podle mě ale stejně jako v minulosti nebudou mít pro zemi dobré důsledky.“

Vystoupení Andreje Zubova naplnilo dvě velké posluchárny fakulty sociálních studií. Když z nich lidé odcházeli, shodli se na tom, že do Brna dorazila výrazná osobnost. „Jeho přednáška byla zajímavá, jen jsem čekala, že jako etnický Rus, který má víc informací, bude odvážnější,“ komentovala vystoupení studentka Kateřina Špičáková.

Zubov: Když není agresor zastaven, jeho agrese roste. Stalo se to v Rakousku i v Sudetech.

Příjezd odborníka mezinárodního formátu ocenila také její kolegyně z fakulty, Bára Roubalová. „Informace o něm jsem sledovala od chvíle, kdy mu pan rektor nabídl na naší škole místo. Cítila jsem velkou hrdost, že takový krok podnikl,“ podotkla posluchačka mezinárodních studií a žurnalistiky, která by byla ráda, kdyby Zubov v Brně vystupoval v roli učitele častěji.

Ten sice dlouhodobé místo odmítl, ale on i rektor Bek potvrdili, že se jedná o dalších přednáškách či workshopech na univerzitě, a to možná už v podzimním semestru.

 

Hlavní novinky