Přejít na hlavní obsah

Pěvecký sbor oslaví narozeniny průřezovým koncertem

Slavnostní koncert se odehraje ve středu 11. června v Červeném kostele.

Sbormistr Michal Vajda a Pěvecký sbor MU.

Desáté výročí založení slaví letos Pěvecký sbor Masarykovy univerzity. První ze série výročních koncertů, na které uvede své best of, se odehraje ve středu 11. června v 19:30 v Červeném kostele v Brně na Komenského náměstí. Vstup je volný. 

Hudební těleso se za deset let zařadilo mezi nejlepší sbory na evropské amatérské úrovni a v posledních letech přijímá i nabídky ke spolupráci profesionálních hudebních institucí, jako je zlínská Filharmonie Bohuslava Martinů nebo Filharmonie Brno.

„Sboroví pamětníci, ze kterých je aktivních už jen několik, vzpomínají na první zkoušky, které se odehrávaly v komorní dámské sestavě za účasti jen několika pánů,“ líčí začátky sbormistr Michal Vajda, který v čele souboru stojí od jeho počátků. Dnes má sbor na šest desítek zpěváků a přibližně polovinu tvoří pánové.

Rovněž repertoár doznal od původně uváděných jednoduchých skladeb značných změn. Náročné a capella kompozice od období renesance až po premiéry skladeb současných mladých autorů sbor pravidelně střídá s repertoárem kantátového či oratorního typu.

„Nechybí jak romantická vokálně instrumentální díla, tak spolupráce při uvedení soudobých děl. Příjemným exkurzem ze světa tzv. vážné hudby jsou zpěvákům ojedinělé projekty, kdy se podílíme na produkci koncertů hvězd populární hudby jako Manowar nebo Tarja Turunen a Mike Terrana,“ vysvětluje Vajda.

Hlavní novinky