Přejít na hlavní obsah

Brněnská firma chce k hollywoodským gigantům

Do nového vědeckotechnickém parku fakulty informatiky se nastěhovaly první společnosti. 

Strůjci Comprimato se potkali na univerzitě.

Ještě v roce 2008 prý doktorand fakulty informatiky Jiří Matela nevěděl o kompresi dat téměř nic. Za pár let se ale spousta věcí změnila. Dnes má spolu se dvěma kolegy slibně se rozvíjející firmu Comprimato, která získala více než 30milionové investice, svoje produkty posílá do celého světa a je jednou z prvních, jež se usadila v novém vědeckotechnickém parku fakulty informatiky.

V nových kancelářích se teprve zabydlují, jejich byznys už má ale tuhle fázi za sebou. Všechno, co dnes Comprimato dělá, vzešlo z výzkumu, který Matela dělal ještě na magisterském stupni pod vedením Petra Holuba z ústavu výpočetní techniky. Tehdy pracoval pro Laboratoř pokročilých síťových technologií, kde se různě experimentovalo s videopřenosy v superkvalitě, které ale byly tak náročné na rychlost sítě, že byly kdekoliv mimo univerzitní prostředí nerealizovatelné.

„Chtěli jsme přenášet obrazy v obrovském rozlišení, ale neměli jsme dostatečně rychlou kompresi, abychom to na normálních počítačích zvládali. Museli jsme vymyslet nějaké jiné řešení a napadlo nás využít k tomu grafické karty,“ přibližuje Matela začátky spjaté s jeho stáží na univerzitě v Illinois.

Dnes nabízí spolu s kolegy softwarovou komponentu, která se hodí společnostem zabývajícím se profesionální videoprodukcí. Třeba velkým filmovým studiím, jako jsou Walt Disney nebo Sony Pictures Entertainment, televizním stanicím, ale i policii, která pořizuje velké záznamy při monitorování demonstrací nebo hledání pachatelů. Mezi současné zákazníky patří například společnost Technicolor, která vyvíjí vlastní software pro filmovou produkci a řešení mladé brněnské firmy chce použít jako jeho součást.
Comprimato se do vědeckotechnického parku přesunulo hlavně kvůli výhodné poloze nedaleko centra a možnosti být v kontaktu s výzkumníky a studenty.

„Teď zrovna plánujeme, že budeme nabírat studenty na stáže, mohli by u nás psát třeba svoje diplomové práce. Díky tomu, že sedíme všichni v jednom areálu, pro nás můžou pracovat třeba v době, kdy mají volno mezi hodinami, a všem nám to ušetří čas,“ poukazuje 30letý podnikatel.

Hlavní novinky