Přejít na hlavní obsah

Z popela hořícího pařezu vznikla kniha

Díky podpoře čtenářů právě vychází originální sbírka básní vytvořených ze zpráv městské policie.

Na začátku léta si chtěl filozof Marek Picha jen zpestřit dovolenou. V polovině září už naplno pracoval na vydání sbírky netradičních básní, které vychází z tiskových zpráv městské policie. Teď se kniha dostává do rukou těch lidí, kteří ji finančně podpořili na crowdsourcingovém serveru. Představení sbírky se odehraje v pátek 21. listopadu v 19:00 na Skleněné louce.

„Ví se, že čas od času se v tiskových zprávách brněnské městské policie objeví podivné historky a nesmyslná oznámení. Začal jsem je pročítat a vybírat pasáže, v nichž je humor, absurdita a kousek poetičnosti. Ty jsem pak rozdělil do veršů,“ popisuje asistent Katedry filozofie Filozofické fakulty MU počátky vzniku knihy Hořící pařez.

Autory textů jsou pracovníci tiskového odboru městské policie a podle Pichy je z jejich zpráv vidět, že jsou si humoru v nich obsaženého vědomi. „Používají například hodnotící termíny a často v nich citují něčí zvolání či vyjádření,“ popsal filozof, proč ho informace od strážníků zaujaly.

Některé texty si dal na svoji facebookovou stránku, kde si jich všimla kamarádka Kateřina Čadová a založila na stejné sociální síti profil Městská poezie Brno. „Z komentářů je znát, že lidé nevěří, že jde o autentické pasáže z textů městské policie. My ale nevyškrtáváme žádná slova, jen interpunkci, a měníme velká písmena za malá,“ zdůraznil Picha.

Básničky nevytváří sám, pomáhá mu právě Čadová. „Po přečtení jedné z básní na Markově profilu mi bylo jasné, že tohle je materiál, ze kterého by se dal postavit nový Monty Pythonův Létající cirkus. Můj návrh, ať básně publikuje veřejně, nejspíš odbyl nějakým vtipem.“ A tak založila stránky, dala na ně pár vlastních vyextrahovaných básní a přidělila Pichovi administrátorská práva. „Na Městské poezii mě baví vše. Mám ráda slovní hříčky a mnohoznačnost, a to všechno v ní je. Básně vystihují banalitu a nesmyslnost, někdy až fantasknost lidských i zvířecích příběhů,“ uvedla.

Oba prošli tiskové zprávy od roku 2007 a vybrali z nich asi 400 nejzajímavějších textů, které postupně zveřejňují na Facebooku. Stránka má už skoro čtyři tisíce fanoušků. „Lidé se nás ptali, jestli se z toho podaří udělat nějakou sbírku, a my si řekli, proč ne. Potřebovali jsme ale sehnat peníze na tisk, a proto jsme udělali kampaň na crowdsourcingovém serveru,“ uvedl Picha.

Na soubor 156 textů přispělo částkou téměř 63 tisíc korun 271 lidí. „Stanovili jsme si vyšší cílovou částku, než potřebujeme na tisk a distribuci. Peníze navíc věnujeme útulku pro zvířata městské policie. Bude to minimálně dvacet tisíc,“ podotkl Picha.

K téměř třem stům lidí se tak nyní dostává kniha Hořící pařez. „Ve sbírce je schovaná i jedna báseň od hasičů,“ podotkl s úsměvem Picha. Ze zprávy o jejich zásahu totiž pochází název celé sbírky. „Text vyšel před lety na webu deníku Rovnost, a když se řekne, že hořel pařez, všichni to mají spojené s Brnem. Proto jsme se rozhodli knihu pojmenovat takto, i když jsme našli řadu poetičtějších spojení,“ dodal Picha s tím, že se nakonec podařilo objevit i tiskovou zprávu od strážníků, kteří s hašením jiného pařezu pomáhali.

Hlavní novinky