Přejít na hlavní obsah

Díky kraji půjde do vědy dalších 100 milionů

Evropské peníze podpoří už potřetí příchod vědců na jižní Moravu. Většina míří na Masarykovu univerzitu.

Jedním z vědců, kteří přišli na MU i díky programu SoMoPro je Karel Říha.

Je možné operovat mozek bez použití skalpelu? Dá se diagnostikovat Parkinsonova choroba předtím, než vypukne? A jak nahradit toxické materiály v mobilních telefonech menšími, efektivnějšími a bezpečnějšími zařízeními? To jsou jen některé z otázek, na které hledá nyní v jihomoravských výzkumných institucích odpovědi 26 vědců z celého světa. Přilákal je sem program SoMoPro neboli South Moravian Region Programme for Distinguished Researchers.

Za šest let svého fungování podpořil 53 výzkumníků z 15 zemí světa více než 236 miliony korun. Téměř čtyři desítky vědců přitom zamířily na Masarykovu univerzitu. Mezi nimi jsou aktuálně například Hélèn Robert Boisivon, která zkoumá signální dráhy rostlinných hormonů ovlivňující vývoj a růst rostlin, Karel Říha zabývající se kvalitou RNA nebo Luca Nizzetto, který pracuje na modelu znečištění řek.

>> přečtěte si o novém patentu, který Nizzetto na Masarykově univerzitě připravil

Pilotní program SoMoPro I. odstartoval v roce 2009. Díky němu se na jih Moravy začali vracet čeští vědci ze zahraničních univerzit, přilákal také první špičkové zahraniční badatele. „Vědci, kteří v regionu působí, sem zvou své kolegy z celého světa, program tak získává na prestiži. Potěšující je, že polovina vědců z pilotního programu v Brně zůstala, dále působí na hostitelských institucích a pokračuje ve svých projektech,“ uvedl ředitel Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu, které program administruje, Miloš Šifalda.

A další vědci mohou na univerzitu zamířit. V rámci třetího pokračování programu, které schválila Evropská komise, půjde do jihomoravské vědy dalších téměř 100 milionů korun, toho polovina z rozpočtu Jihomoravského kraje. Program SoMoPro III začne ještě letos a je naplánován do roku 2020. S jeho vyhlášením první výzvy se počítá na podzim letošního roku.

Třetí SoMoPro je více zaměřeno na oblasti posilující konkurenceschopnost Jihomoravského kraje na mezinárodním poli, jako je materiálový výzkum, informační a komunikační technologie či biotechnologie a biomedicína.

Hlavní novinky