Přejít na hlavní obsah

I informatici umí práci v laboratoři

Vyvíjení v nich nové síťové technologie nebo vzdělávací hry pro handicapované. 

Studenti se učí i to, jak fungují černé skříňky v letadlech. Na snímku je jejich starší verze.

Fakulta informatiky letos existuje dvacet let, což je doba, za kterou se výrazně zvýšil počet studentů i pracovníků, takže staré podmínky už přestaly stačit. Díky evropským financím se je však povedlo vylepšit. Dnes jsou díky nim na fakultě nové posluchárny, ale také řada vylepšení pro práci 17 laboratoří a specializovaných oddělení.

Se zcela novou tváří hlavní budovy fakulty se studenti setkali na startu nového semestru. Díky projektu Cerit získala fakulta nové prostory pro přednášky a semináře, speciální laboratoře a vybavení, počítačové centrum pro zpracování vědeckých dat a vědeckotechnický park.

Ačkoliv i na univerzitě si většina lidí spojuje tohle slovo především s kampusem a přírodovědci nebo mediky, také informatici své laboratoře potřebují. Byť vypadají trochu jinak. Tak například v Laboratoři pokročilých síťových technologií se její zaměstnanci a studenti zabývají přenosem velkého množství dat na velké vzdálenosti nebo zprostředkováním obrazu ve vysoké kvalitě. Chlubit se teď mohou rozměrnou obrazovkou, která má šestkrát lepší zobrazení, než je Full HD v nejlepších televizích.

Stejné zařízení využívají třeba při monitorování povodní krizové štáby nebo lékaři při složitých operačních výkonech a hledání příčiny závažného onemocnění. „Například při operacích na dálku za pomoci robotů musí být přenos obrazu velice přesný. My hledáme cesty, jak toho docílit,“ sdělil jeden z pracovníků laboratoře Pavel Šiler.

O pár kroků dál se jiná skupina informatiků věnuje tvorbě počítačových her a práci s virtuální realitou. Spolupracují s geografy, kterým ukazují různé možnosti počítačové prezentace map, čehož praktickou aplikací jsou webové mapové servery. A občas je možné vidět v místnosti studenta, který za pomoci zdánlivě nesmyslných pohybů jako by hrál imaginární hru. Není to jako by, on ji skutečně hraje. Laboratoř totiž pomáhá s vývojem herního softwaru pro děti s poruchami autistického spektra.

„Děti by si díky němu měly natrénovat sociální dovednosti, se kterými mají za normálních okolností potíže,“ přiblížil vedoucí specializované části fakulty Jiří Sochor, jenž mimochodem spolupracuje i na vývoji softwaru pro analýzu proteinových struktur s názvem Caver, který využívá i Harvardova univerzita.

Obě zmíněné laboratoře sídlí v přestavěné vstupní budově fakulty. Úplně nová vedlejší část už má jiné obyvatele. Postupně se tam stěhují soukromé firmy a start-upové společnosti, pro které je výhodná nejen možnost využít zázemí fakulty, ale hlavně získat konkurenční výhodu zapojením talentovaných studentů nebo zaváděním nových vědních poznatků a technologií do firemní praxe. Pro studenty je to zase skvělá příležitost dostat se k informatické práci již během studia.

Hlavní novinky