Přejít na hlavní obsah

Vědci získají peníze na dokončení technologií pro praxi

Technologická agentura ČR podpoří ověření uplatnitelnosti nových vynálezů v tržím prostředí.

O zajímavé nápady a technologie, které mohou mít komerční potenciál, firmy často nemají zájem, protože nejsou dostatečně vyvinuté. Pomoci s tímto problémem může podpora od Technologické agentury ČR (TAČR) na takzvané proof of concepts. O grant na ověření či dovyvinutí technologií mohou zájemci z Masarykovy univerzity žádat do 5. února na Centru pro transfer technologií (CTT).

„Nejedná se o výzkum, ale skutečně o ověření - například technologie, která funguje v laboratorním měřítku, ale zatím není zajímavá pro firmy. Cílem podpory je zhodnotit potenciál technologie dalším měřením a ověřováním, a to do fáze, kdy bude atraktivnější pro firmy a díky tomu lépe uplatnitelná na trhu,“ vysvětlila Hana Půstová z CTT, která má projekt na starosti.

Univerzita s pomocí TAČR podpoří jednotlivé aktivity v hodnotě od sto tisíc až do milionu korun s dobou trvání od šesti měsíců od tří let. Letos na dovyvinutí technologií rozdělí mezi úspěšné žadatele přes čtyři a půl milionu. „Aktuální výzva není v letošním roce poslední, další budeme vyhlašovat průběžně podle čerpání peněz,“ dodala Půstová.

Doplnila, že v předchozí výzvě podpořené Technologickou agenturou, se o peníze ucházelo 17 projektů. Tři úspěšní žadatelé, kteří mohli začít s čerpáním peněz v podstatě ihned, dostali každý téměř 800 tisíc korun.

Z projektu Technologické agentury Gama, který rozděluje finance na proof of concepts na celostátní úrovni, získala Masarykova univerzita do roku 2019 celkovou podporu téměř 20 milionů korun.

Ověřování technologií ale univerzita podporovala i dříve z jiných zdrojů financí. Například tým Aleše Horáka z fakulty informatiky díky tomu ověřil technologii pro vytěžování překladových pamětí, která může překladatelským agenturám ušetřit desítky i stovky tisíc euro ročně.

Hlavní novinky