Přejít na hlavní obsah

National Geographic natáčel s brněnským vědcem

Zvláštní lovecké dovednosti pavouka přijel štáb točit na přírodovědeckou fakultu za arachnologem Pekárem.

Kromě toho, že pavouk mravčík skalní imituje podobu mravence, používá také zvláštní způsob krytí, když ho uloví. Nese si totiž jeho mrtvé tělo před sebou. Foto: Stanislav Pekár.

Z natáčení lvů v Indii do laboratoří a lesů v Brně se vydal štáb National Geographic. Zamířil na Přírodovědeckou fakultu MU za arachnologem Stanislavem Pekárem, který jako první popsal zvláštní lovecké dovednosti pavouka mravčíka skalního.

Cesta k natáčení byla ale dlouhá. Stanislav Pekár publikoval článek, v němž popisoval zvláštní pavoučí mimikry, už před 10 lety. V čem novinka spočívala? Mravčík skalní se zaměřuje na lov mravenců a kromě toho, že imituje jejich podobu, používá také zvláštní způsob krytí, když je chytí. Nese si totiž mrtvé tělo mravence před sebou.

„Mravenci se řídí hlavně čichem. Když pavouka potkají, přiblíží se k němu a tykadly se ho pokusí očichat. Protože ale pavouk před sebou nese mrtvého mravence, ostatní nic nepoznají a nechají se napálit. Mravčík tak může v klidu uniknout z mravenčí kolonie,“ vysvětlil Pekár.

Produkční National Geographicu John Cullum na Pekárův článek narazil před dvěma lety, když připravoval program pro nový dokument o zvláštním chování predátorů z různých částí světa. Slovo dalo slovo, a mravčík skalní tak bude reprezentovat dravce z východoevropských lesů.

Stano Pekár (na snímku) publikoval článek, v němž popisoval zvláštní pavoučí mimikry, už před 10 lety. Foto: David Povolný.
Filmaři si přivezli speciální kameru, která dokáže zachytit až 1500 snímků za vteřinu, a umí tak zaznamenat velmi rychlý útok pavouka na mravence. Foto: David Povolný.
Natáčet rychle útočícího pavouka podle filmařů není o nic snazší, než točit lvy. Foto: David Povolný.
Rychlého pavouka není snadné zachytit
Natáčet takového tvora podle filmařů není o nic snazší, než točit lvy. „Je to jen trochu jiný princip. Se lvy musíte čekat na správný okamžik, tady se vám spíš správný okamžik musí podařit vůbec natočit,“ popsal Cullum.

Filmaři si proto přivezli dvě speciální kamery. Jednu, která dokáže zachytit až 1500 snímků za vteřinu, a umí tak zaznamenat velmi rychlý útok pavouka na mravence. A druhou, která je tak malá, že je možné ji dostat do mravenčí kolonie, a ukázat tak divákům svět z hmyzího pohledu.

Štáb National Geographic strávil v červnu v Brně celých pět dní, během kterých pořídil desítky hodin záběrů. Natočit se nakonec povedlo všechno, i když to podle Pekára bylo často velmi náročné. „Například jednoduchý segment o délce asi dvě vteřiny, kdy měl pavouk přejít před kamerou z jedné strany na druhou, se podařil asi až potřicáté. Nejsou to prostě žádní herci,“ vylíčil arachnolog.

Točit pavouky zkoušelo v Brně už BBC
Natáčení pavouků skutečně není jednoduché, filmaři totiž u Stanislava Pekára nebyli poprvé. Předchozí pokus absolvovali dokumentaristé z BBC z pořadu Davida Attenborougha už v roce 2004. Tenkrát ale neměli k dispozici vysokorychlostní kameru a zachytit rychlý útok pavouka se jim nepovedlo.

Dokument od National Geographic s názvem Secret Life of Predators, ve kterém se objeví záběry českých pavouků, by se měl vysílat příští rok na podzim.

Hlavní novinky

Události

Věda

Student