Přejít na hlavní obsah

První absolventský sraz anglické medicíny přilákal lékaře z celého světa

Na svá studia na Lékařské fakultě MU přijeli zavzpomínat mladí absolventi nejčastěji z Velké Británie.

Řada z mediků přiletěla ze zahraničí, nejčastěji z Velké Británie, kde pracují nebo si dodělávají atestaci.

Třicítka absolventů anglických oborů všeobecného a zubního lékařství se v půlce června znova vrátila do Brna. Přijeli na pozvání Lékařské fakulty Masarykovy univerzity, která se třetí červnovou sobotu v hotelu Barceló vůbec poprvé rozhodla uspořádat sraz absolventů anglické medicíny.

Řada z mediků přiletěla ze zahraničí, nejčastěji z Velké Británie, kde pracují nebo si dodělávají atestaci. Někteří museli kvůli pracovním a dalším povinnostem pozvání odmítnout, někteří ale v Brně zůstali dodnes, jako například Nigerijec Olusegun Babajide Adedokun, který pracuje ve Fakultní nemocnici Brno v Bohunicích.

„Brno je tak skvělé místo, že jsem se tu rozhodl zůstat. A jsem hrozně rád, že jsem si vybral Masarykovu univerzitu, bez ní bych dneska nebyl tam, kde jsem,“ říká Adedokun.

Olusegun Babajide Adedokun zůstal pracovat v Brně.

Lékař Samuel Okereke, který dnes pracuje v Británii, mu přitakává. „Jsme hrdý absolvent. Bez Masarykovy univerzity bych nebyl doktor. Jsem univerzitě velmi vděčný za to, že můžu dělat práci, kterou jsem chtěl dělat od malička.“

S myšlenkou uspořádat absolventský sraz přišla vedoucí zahraničního oddělení lékařské fakulty Helena Melicharová a její kolegyně. „Řadu absolventů jsme viděli naposledy před pár lety a jsme rádi, že se s nimi fakulta znova setkala. Jsme pyšní na to, na jakých místech dnes různě po světě pracují, a vážíme si toho, že si našli čas a přijeli zpět do Brna,“ pochvaluje si Melicharová.

Dodává, že mnozí z nich byli v Brně naposledy před pár lety a proměna brněnské metropole i univerzitního kampusu je nadchla.

„Naši absolventi jsou pro mě jako děti. Všechny je znám, protože jsem je všechny přijímala. Během studia za námi chodili s různými problémy, ale taky si jenom tak popovídat. Dodnes jsem s řadou z nich v kontaktu. Věřím, že další srazy s absolventy budeme dělat častěji,“ doufá vedoucí zahraničního oddělení.

Zahraniční studenti lékařské fakulty tvoří největší skupinu cizinců studujících na Masarykově univerzitě (počítáno bez Slováků). V současnosti je v angličtině možné studovat všeobecné lékařství, zubařství a fyzioterapii.

Hlavní novinky