Přejít na hlavní obsah

Rok v USA s Robitschekovým stipendiem. Je to jako výhra v loterii

Shoshana Chovan z Masarykovy univerzity využila unikátního stipendia, o které je možné se hlásit ještě do 1. března.

Studium na UNL bylo podle Shoshany jednodušší než v Česku. „Některé předměty byly dost snadné, ale byly i takové, kde jsme museli týdně přečíst 200 stran," vzpomíná.

Každý rok dostane hrstka českých a slovenských studentů, kteří studují na českých vysokých školách, šanci strávit rok na University of Nebraska–Lincoln (UNL) díky prestižnímu Robitschekovu stipendiu. O stipendium, jehož hodnota činí 40 tisíc dolarů, tedy téměř 850 tisíc korun, se každoročně uchází několik desítek studentů.

V loňském školním roce ho získala také jedna studentka z Masarykovy univerzity Shoshana Chovan, která studuje speciální pedagogiku na Pedagogické fakultě MU a psychologii na Fakultě sociálních studií MU.

„Díky Robitschekovu stipendiu jsem v USA strávila dva semestry, vrátila jsem se v květnu. Byl to úžasný rok, který mi změnil život. Robitschekovo stipendium mi pokrylo všechny náklady: školné, ubytování, jídlo, zpáteční letenku i peníze na učebnice. Je to jako vyhrát v loterii,“ říká Shoshana.

Stipendijní fond pro nadané vysokoškoláky založil český emigrant Paul Robitschek, který během druhé světové války utekl před Hitlerem nejdřív do Londýna a poté do USA, kde celý život pracoval v chemickém průmyslu. V roce 1996 vytvořil fond, díky němuž může na UNL každoročně studovat trojice až pětice studentů.

S partou přátel. Shoshana je dole druhá zleva.

Zkusit štěstí a přihlásit se není nic těžkého. Stačí do 1. března poslat životopis, výpis známek a napsat dvou- až třístránkovou esej a vysvětlit v ní, proč chcete studovat v USA. „Nezáleží ani tak na známkách jako na motivaci a nadšení. Studenty, kteří se dostanou do užšího výběru, čeká pohovor v Praze nebo v Brně se zástupci americké univerzity,“ popisuje Shoshana průběh výběrového řízení.

V Nebrasce je fotbal náboženství

Studium na UNL bylo podle Shoshany jednodušší než u nás. „Ve škole jsem se trošku nudila. Některé předměty byly jednoduché, ale byly i takové, kde jsme museli týdně přečíst 200 stran. Nejzajímavější předmět byla psychopatologie, to mě hrozně bavilo. Vyučující do nás během čtyř hodin týdně nalila spoustu informací,“ chválí studentka s tím, že je pedagogové nutili hodně číst a pak také diskutovat. Často se vytahovala i kontroverzní témata.

Největším zážitkem byly fotbalové zápasy. Když byla sezona, chodili jsme na ně i dvakrát měsíčně. Celé město se obléklo do červeného, říká Shoshana.

Kromě školy Shoshana trávila 20 hodin týdně na placené stáži v univerzitní školce pro zaměstnance a pracovala také v celosvětově uznávaném psychometrickém centru Buros Center for Testing. „Na obou místech jsem získala hodně cenných zkušeností,“ dodává stipendistka.

Největším zážitkem byly ale fotbalové zápasy. „Když byla sezona, chodili jsme na ně i dvakrát měsíčně. Celé město se obléklo do červeného. Nikdo utkání nevynechal, fotbal je v Nebrasce náboženství. Vlastní tým má i univerzita a fotbalisté patří na univerzitě mezi nejvyšší stavy, mají vlastní jídelnu a nejprestižnější stipendia,“ vysvětluje Shoshana.

Není jedinou studentkou Muni, která díky Robitschekovi na UNL studovala. Rok před ní tam byl Ján Hudeček z Fakulty informatiky MU a absolvent Ekonomicko-správní fakulty MU Adam Maryniok. Letos na UNL studuje studentka žurnalistika Nela Krawiecová. Její zkušenosti si spolu se zážitky dalších dvou studentů z VUT a VŠE můžete přečíst na webové stránce rokvkukurici.cz.

Hlavní novinky