Přejít na hlavní obsah

Jak úspěšně odstartovat studium na Muni

V kostce vše, co potřebuje prvák vědět do začátku studia.

Nástup na univerzitu vnese do každodenního života řadu změn. Někdo se ze svého prvního semestru na vysoké škole stresuje už v červnu, jiný začne své školní povinnosti řešit až po prvním týdnu výuky.

Aby vás se začátkem školy nic nezaskočilo, připravili jsme pro vás přehled několika nejdůležitějších věcí, které by žádnému nováčkovi na Muni neměly uniknout.

Co je to ten IS?

Nic nedrží vaše budoucí studium v moci tak, jako právě tato dvě písmena – bez nadsázky. Zkracují totiž sousloví Informační systém, který propojuje celou univerzitu a řeší se skrz něj prakticky všechno.

Až si budete tvořit rozvrh, přihlašovat se na zkoušky nebo odevzdávat diplomovou práci, provedete to právě v tomto univerzitním intranetu. Zapamatujte si, že co není v ISu, jako by neexistovalo.

Někteří prváci by se mohli množství funkcí, kterými disponuje, zděsit. Netřeba ale brát nohy na ramena – po pár proklikaných hodinách se se systémem seznámí úplně každý a zjistíte, které funkce jsou pro vás podstatné a které můžete ignorovat, nebo nechat na později.

Každopádně doporučujeme si adresu systému is.muni.cz/auth uložit do záložek internetového prohlížeče se třemi vykřičníky. Na několik následujících let se jeho návštěva stane součástí vaší rutiny.

UČO

Za touto zkratkou se skrývá univerzitní číslo osoby. Představuje unikátní identifikační údaj pro každého, kdo se na univerzitě pohybuje. UČO potkáte opravdu na každém kroku studentského života. Píšete e-mail vyučujícímu? Potřebujete si něco vyřídit na studijním oddělení? Chcete se najít ve výsledkové listině testu mezi ostatními studenty?

Při každé takové situaci budete muset šestimístnou cifru znát. I do každého univerzitního systému se uživatelé hlásí právě prostřednictvím tohoto čísla. Proto je doporučeníhodné, abyste se ho naučili zpaměti.

ISIC – vaše druhá občanka

Pronést větu: „Já studuji na univerzitě,“ by mohl každý. Jakmile se ale prokážete zelenavou kartičkou ISIC, máte o svém studentském statusu nevyvratitelný důkaz. Využijete ji na řadě míst. Po jejím předložení vám v knihovně jakékoli fakulty půjčí knížky. Do některých učeben se zase s touto průkazkou dostanete až poté, co ji přiložíte k elektronickému zámku, a ani vstupní turniket v celouniverzitní počítačové studovně bez ISICu nikoho dovnitř nepustí.

Platnost průkazu se musí každoročně obnovovat holografickou revalidační přelepkou, kterou zakoupíte pár kliknutími kde jinde než v Informačním systému.

Kredit? Nejen od mobilního operátora

Vzpomínáte, když jste jako malí hráli lesní bojovku? Na každém stanovišti jste za splněný úkol dostali na ruku razítko. Na univerzitě to funguje obdobně. Stanoviště představují jednotlivé předměty a místo razítek sbíráte kredity. Každý předmět má totiž určitou kreditovou hodnotu.

Většinou platí přímá úměra, že čím náročnější předmět, tím více kreditů za něj dostanete. Pokud se chystáte studovat bakalářský obor, dobře si zapamatujte číslo 180. Minimálně tolik kreditů musíte během tříletého studia nasbírat, abyste odešli s diplomem.

Udělejte si pořádek v předmětech

Zaregistrovat si předměty s dostatečnou kreditovou hodnotou není jediná studijní povinnost, na kterou bude potřeba myslet. Klíčové je také úspěšné zakončení všech povinných předmětů, které vaše domovská katedra stanoví.

Vedle toho musíte splnit i předepsaný počet povinně volitelných, mezi nimiž si oproti prvně jmenovaným můžete vybírat. Seznam všech předmětů obou typů, najdete ve studijní šabloně, která je k dispozici opět v ISu. Studenti musí splnit také určité množství volitelných předmětů, které si už vybírají zcela dle vlastního uvážení. Jejich pestrá nabídka dává příležitost rozšířit si obzory v oblastech, o nichž zatím nemáte ani potuchy. Namátkou vyberme třeba švédštinu, antickou mytologii nebo finanční gramotnost.

Užitečné odkazy

Až bude kručet v žaludku

Dřív si studenti vozili z domova hrnec guláše od maminky a jedli ho celý týden. To už ale vyšlo z módy. Pokud zrovna neoplýváte kuchařskými dovednostmi, zajděte do některé ze studentských menz. Je to rychlý a poměrně levný způsob, jak o polední pauze zahnat hlad.

Nejznámější stojí na Moravském náměstí v budově rektorátu, nově je v ní i Veggie Bar. Studenti, kteří se většinu dne pohybují v areálu bohunického kampusu, uvítají moderní prostředí a širokou nabídku v Academic restaurantu, přičemž ceny za pokrm se pohybují kolem 40 korun. Malá občerstvení prodávají i v bufetech některých fakult. Přehled všech univerzitních stravovacích zařízení i s otevírací dobou si můžete přečíst na stránce skm.muni.cz/menza.

Máte kde složit hlavu?

Pokud nejste Brňáci a budete za studiem dojíždět zdaleka, nemine vás hledání ubytování. Přespolní si mohou vybrat mezi deseti kolejemi, které Masarykova univerzita nabízí. Stránka skm.muni.cz/kolej zodpoví veškeré dotazy, které by ohledně bydlení na koleji mohly vysokoškolského nováčka zajímat – od aktuálního počtu volných lůžek, dostupnosti do srdce města po vybavenost pokojů.

Koho láká pocit samostatnosti a větší svobody, může si třeba prostřednictvím sociálních sítí zajistit podnájem. Obzvláště těsně před začátkem semestru se to tam nabídkami jenom hemží, lepší je ale začít se dívat už v létě.

Ať už se rozhodnete pro kteroukoli variantu, neusněte na vavřínech a zajistěte si postel včas, abyste nakonec netrávili studentská léta na ulici.

Se šalinkartou pojedete levněji

Těm, kterým se nepoštěstí získat nocleh blízko fakulty, přijde vhod předplatní jízdenka na městskou dopravu. Té nikdo v Brně neřekne jinak než „šalinkarta“ a dá se zařídit přes internet.

Brněnský dopravní podnik nově umožňuje, aby si cestující svou jízdenku nahrál na platební kartu, takže pak papírová jízdenka nezabírá v peněžence místo. Během případné kontroly si od vás revizor kartu vypůjčí a přes čtecí zařízení ověří, že nejedete načerno. Jízdenku koupíte snadno z pohodlí domova na webové stránce www.brnoid.cz.

Dobrá rada na závěr

Pokud vás předcházející řádky vyděsily, nezoufejte. Ačkoli se zdá, že tolik nových informací se nedá pobrat, po několika týdnech se mezi ostřílené „študáky“ zařadíte i vy.

Pokud by se přeci jenom vyskytly nějaké pochyby, vždycky je na koho se obrátit. Pokud se dostanete do potíží s ISem, napište na Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Se studijními záležitostmi vám poradí na studijním oddělení, které má každá fakulta.

Když budete přesto tápat, vyrazte na web jednoucho.muni.cz. Univerzita je tu pro vás a naslouchá vám. Zapište si za uši, že vždycky je lepší se dvakrát zeptat, než se jednou potýkat s nemilým překvapením způsobeným neznalostí.

Hlavní novinky