Přejít na hlavní obsah

Finský medik získal stříbro za prezentaci v češtině

Valtteri Damski z Lékařské fakulty MU uspěl v prezentační soutěži pro cizince s vystoupením o saunování.

Až příští rok dostuduje, chtěl by se mladý seveřan uplatnit jako forenzní patolog.

Když se řekne Finsko, většina lidí si vybaví krajinu plnou jezer, hokej, ale také rozpálenou saunu. Valtteri Damski, který odtamtud přijel do Brna studovat medicínu, se přihlásil do prezentační soutěže pro cizince, kteří se zde učí česky. A právě svým vystoupením o saunování zaujal porotu v mezinárodní soutěži pro zahraniční studenty českého jazyka, a vybojoval tak druhé místo.

Český jazyk se začal učit před pěti roky. Musí ho ovládat především kvůli praktické výuce na klinice, kde komunikuje s pacienty. „Už jen samotná anamnéza vyžaduje interakci mezi lékařem a nemocným, tudíž určitá jazyková úroveň je pro medika nezbytná,“ vysvětluje mladý Fin, který studuje na Lékařské fakultě MU.

I přesto se občas projeví jazyková bariéra, která přináší komické situace. „Jednou jsme vyšetřovali mladší paní. Při sestavování chorobopisu jsme se přirozeně zeptali i na to, kolik má dětí. Přestože měla doma dvě, tvrdila nám, že za svůj život rodila jen jednou. S kolegy jsme nechápali, ale po rychlém brainstormingu nám došlo, že pacientka celou dobu mluvila o dvojčatech. Tehdy jsme to slovíčko ještě neznali,“ vzpomíná Valtteri na veselou příhodu.

Účast na soutěži sliboval své učitelce češtiny už dlouho. „Každý rok jsem to odkládal kvůli škole. Letos mě přesvědčilo téma, které jsem si vybral. Jmenovalo se: Finská sauna a jak nás očistí seshora i zevnitř,“ vysvětluje rodák z Kuopia, pro nějž je saunování neopomenutelnou součástí finské kultury. „Věřím, že láska k sauně vchází do Finů s mateřským mlékem,“ směje se.

Soutěžní klání se konalo na konci jarního semestru. „Prezentace se dělily na odborné a tematické. Každá mohla trvat nanejvýš deset minut. Má zabrala o dvě minuty méně. Pokládal jsem obecenstvu různé otázky, abych upoutal jejich pozornost. Pustil jsem dokonce i video s návodem, jak se používá březová metla,“ líčí Valtteri.

Jedna z porotkyň si k jeho vystoupení nenapsala vůbec žádné poznámky, ale pouze body. „Zeptal jsem se jí, co to znamená. Odpověděla, že se jí má přednáška tak moc líbila, že ji nebylo jak připomínkovat,“ vypráví.

Vyhlášení výsledků se kvůli praktiku z preventivní medicíny nezúčastnil. „O druhém místě jsem se dozvěděl esemeskou. Měl jsem velkou radost. Uvědomil jsem si, že když člověk něco chce, s vynaloženým úsilím a pílí toho může dosáhnout. Diplom a pomyslná stříbrná medaile mi to dokázaly,“ míní Fin.

Až příští rok dostuduje, chtěl by se mladý seveřan uplatnit jako forenzní patolog. „Policisté objeví v domě mrtvého člověka a neznají příčinu jeho smrti. Potom bude na mně, abych tělo prozkoumal a případně odhalil znaky, které by nasvědčovaly třeba vraždě,“ vysvětluje Valtteri, čemu by se chtěl věnovat.

Hlavní novinky