Přejít na hlavní obsah

Kniha o fake news půjde do škol a nemocnic. Pomůže dar 250 tisíc

Za každou v listopadu prodanou „Nejlepší knihu o fake news“ zaplatí Nadace O2 druhý kus, který půjde k lidem, kteří by si ji běžně nekoupili.

Studenti Masarykovy univerzity za dobu fungování projektu Zvol si info přednášeli pro sedm tisíc lidí po celém Česku i na Slovensku a jejich knihy se prodalo téměř pět tisíc kusů.

Finanční podporu ve výši 250 tisíc korun získali od Nadace O2 tvůrci studentského projektu Zvol si info a zároveň autoři publikace Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!. Studenti Katedry politologie Fakulty sociálních studií MU a jejich pedagogové budou moct díky tomuto obnosu knihu bojující proti dezinformacím zdarma rozšířit do dalších škol sociálních a zdravotnických zařízení nebo mezi seniory.

Stane se tak díky společné akci tvůrců, nakladatelství Albatros Media a nadace. Všechny subjekty se dohodly, že za každý kus knihy, který se během listopadu prodá, Nadace O2 zafinancuje druhý, který bude darován. „V dnešní době se digitální technologie vyvíjí rapidním tempem, na které jsou ne všichni z nás připraveni. Proto se Nadace O2 nyní zaměřuje na posílení digitální gramotnosti v české společnosti. Nejlepší kniha o fake news je podle nás nejkvalitnějším průvodcem tímto prostředím, a proto máme radost, že ji můžeme ohroženým skupinám přinést jako dar,“ vysvětluje záměry Nadace O2 její ředitelka Anna Kačabová.

Podle jejích slov jsou důležitou cílovou skupinou zejména senioři. „Podle našeho dřívějšího průzkumu totiž dostává devět z deseti seniorů, kteří jsou aktivní na síti, různé řetězové e-maily a téměř polovina seniorů si informace získané ze svých oblíbených zdrojů žádným způsobem neověřuje.“

Za každou prodanou knihu v knihkupectvích autoři vyberou jednu organizaci, které knihu pošlou. Kdo si ji zakoupí přímo na e-shopu nakladatelství Albatros Media, bude mít navíc možnost sám určit, kam bude druhá publikace zaslána (po zakoupení knihy vám přijde e-mailem formulář).

„Sami si uvědomujeme, že mediální gramotnost často šíříme v naší sociální bublině a to hlavně u lidí, kteří to tolik nepotřebují. Z tohoto důvodu chceme knihu dostat do míst, kam by se normálně nedostala a kde by si ji často nemohli ani sami dovolit koupit,“ uvedla Kateřina Křivánková, předsedkyně spolku Zvol si info.

Cílem spolku je upozornit veřejnost a hlavně mladé lidi na nebezpečí dezinformací, které se objevují ve veřejném prostoru. Studenti za dobu fungování projektu přednášeli pro asi sedm tisíc lidí po celé republice i na Slovensku a jejich knihu si koupilo téměř pět tisíc lidí.

Zvol si informace!

Hlavní novinky