Přejít na hlavní obsah
“Úplně mi to změnilo život. Naučila jsem se komunikovat, potkala neuvěřitelnou spoustu lidí a taky už jasně vím, co chci po škole dělat,“ říká Katka Křivánková, dnes předsedkyně spolku Zvol si info.

Nenechte se napálit, vyzývají studenti

Studenti Masarykovy univerzity ze spolku Zvol si info bojují proti manipulaci a dezinformacím knihou, webem i přednáškami na školách.

Co si myslíte o 11. září? Nebo o smrti Ivety Bartošové? A znáte chemtrails? Všechna tato témata jsou denním chlebem studentů Masarykovy univerzity ze spolku Zvol si info. Jezdí totiž po školách a akcích a prostřednictvím přednášek se snaží lidem vysvětlit, jak se nestát obětí dezinformací, které se někdy v médiích a na internetu objevují. Získali za to řadu ocenění a vydali dokonce knížku.

„První přednášku si pamatuju dodnes, jsou to už víc než dva roky a bylo to na základce v Litomyšli, kde jsme mluvili se dvěma plnými třídami deváťáků z různých škol. Chtěli jsme jim toho říct hrozně moc a vůbec jsme to nestíhali. Byla to pro nás první zpětná vazba, že se s nimi musíme naučit mluvit jinak,“ vzpomíná Katka Křivánková, dnes předsedkyně spolku Zvol si info.

U aktivity byla od začátku díky tomu, že napsala motivační dopis a dostala se tak do výběrového anglického předmětu na katedře politologie, kde to celé vzniklo. Studenti vedení Milošem Gregorem a Petrou Vejvodovou vytvořili web, kam umístili mimo jiné Surfařova průvodce po internetu, což je souhrn základních rad pro každého uživatele.

Hlavně se ale soustředili na objíždění nejdřív středních a později i základních škol. „Původně jsme mluvili o propagandě a bezpečnosti a rozebírali pět bodů surfařova průvodce. Teď si necháváme propagandu a bezpečnost jen pro starší studenty a u mladších se soustředíme hlavně na mediální gramotnost a kritické myšlení, aby věděli, že na sociálních sítích jsme uzavření ve vlastní bublině. I surfaře jsme proškrtali na tři hlavní body,“ popisuje Katka.

Projekt měl od začátku velký ohlas. Studenti dostali cenu za občanskou aktivitu mladých lidí Gratias Tibi, ocenění rektora Masarykovy univerzity a svoje zkušenosti shrnuli ve vydání knížky se schválně provokativním názvem Nejlepší kniha o fake news, dezinformacích a manipulacích!!!.

Herec Lukáš Hejlík ji navíc později transformoval do podoby scénického čtení. Ke konci roku 2018 měli studenti na kontě 7500 proškolených lidí a asi 140 navštívených škol, přičemž různé jiné akce, konference nebo letní školy už ani nepočítají. Zvou si je učitelé nebo zkrátka lidé, kterým není jedno, jak a jaké informace lidé konzumují.

„Co mi to dalo? Úplně mi to změnilo život. Naučila jsem se komunikovat, potkala neuvěřitelnou spoustu lidí a taky už jasně vím, co chci po škole dělat,“ říká Katka, kterou čeká na jaře psaní diplomky a státnice. Už teď ale plánuje, že jakmile školu dodělá, rozjedou všechno spolu s dalšími dvěma vedoucími a lektory ještě víc než teď, kdy zajišťují zhruba 15 přednášek měsíčně.

Po školách pořád jezdí hlavně díky doporučením a tomu, že se jejich dobré jméno šíří samo. Do budoucna by ale v tomto ohledu rádi přidali na aktivitě a rádi by se dostali i tam, kam je úplně nezvou. Tam by totiž návštěvy jejich typu měly zavítat především. I když už se v tomto ohledu udělalo hodně, pořád dostávají otázky na konspirační teorie kolem 11. září nebo na to, zda zpěvačka Iveta Bartošová skutečně zemřela.

„Začíná to tím, že mladí lidé často koukají na různé weby se zábavným obsahem. Čím častěji je sledují, tím víc mají tendence jim věřit. Dál nad tím nepřemýšlejí nebo si nekladou další otázky,“ poukazuje Katka na problém, který se s kolegy také snaží řešit.

Hlavní novinky