Přejít na hlavní obsah

První ročník Knihkvízu s týmem Pekelných andílků

Akci, na které se představilo devatenáct brněnských knihoven, společně pořádali Právnická fakulta Masarykovy univerzity a Moravská zemská knihovna v Brně.

Tým Pekelných Andílků - Eliška Šmedková, Andrej Rožnovják, Maroš Dufala, Alexandra Barčíková, Lucie Škarupová.

„Během oslav stého výročí Moravské zemské knihovny jsme si s kolegou Martinem Krčálem povzdechli, že se knihovny nijak neprezentují, i když už v dnešní době nejsou jen budovami, kde se půjčují a vracejí knihy. Slovo dalo slovo a začal vznikat koncept Knihkvízu, který schválily jak vedení Moravské zemské knihovny, tak děkan naší fakulty Martin Škop,“ vysvětluje Petra Georgala, ředitelka knihovny na právnické fakultě a zároveň organizátorka Knihkvízu, na který mířím.

V klubu Šelepka se odpoledne setkávám s týmem Pekelní andílci, jejichž postup kvízem budu pozorovat a jehož moje přítomnost příjemně překvapila. Kapitán Maroš Dufala, který stejně jako já studuje fakultu sociálních studií, jim jaksi zapomněl říct, že jsem ho před týdnem kontaktovala se zájmem napsat o jejich týmu reportáž. Po vysvětlení, co po nich vlastně budu chtít, a vzájemném představení, si přisedám ke stolu, Maroš přihlašuje na svém mobilu tým do hry a soutěž může začít.

Knihkvíz začíná první sekcí, která se věnuje Brnu. Padají otázky o brněnských pověstech a legendách, ale i známých stavbách, jako je například Kostnice u sv. Jakuba. Na závěr přebírá mikrofon od moderátora primátorka Brna Markéta Vaňková a pokládá bonusovou otázku: „Která soudkyně dříve pracovala na Ústavním soudu a dnes působí u Evropského soudu?“ „To bylo ve scio testech,“ vzpomíná si Andrej a jeho spoluhráči napjatě čekají, až jim poradí, jakou odpověď zakliknout. „Ale na správnou odpověď už si nevzpomínám.“ Nakonec tedy náhodně vybírají zelené pole a bohužel špatně. „Nevadí, čekají nás další otázky,“ povzbuzují se navzájem, zatímco primátorka Vaňková předává týmu s nejrychlejší správnou odpovědí jako výhru šampaňské.

Avšak ani po druhém kole o brněnských knihovnách nejsou Pekelní andílci na předních příčkách. Na náladě jim to ale neubírá a všichni se dobře baví. Začíná třetí sekce věnující se kultuře. Hned u první otázky ale tým začíná ztrácet chuť do hry. Nemohou se totiž rozhodnout, jestli je svatojakubská věz vysoká více než 90 metrů. „To je hrozně moc,“ přesvědčuje k označení políčka false Alexandra. Tým v ni tedy vkládá důvěru a modlí se, aby konečně nebyl mezi posledními a posunul se alespoň na jejich vysněné šesté místo. „Aha, tak je to pravda,“ diví se Maroš nejen u této odpovědi, ale i spousty dalších.

Knihkvíz 2023.

Po tomto kole nastává kratičká pauza, během níž s týmem hodnotím dosavadní průběh kvízu a jejich výsledky. „Kdybych si chtěl stěžovat, řeknu, že je to nespravedlivé, protože polovina našeho týmu je ze Slovenska. Navíc jsme prváci a vypadá to, že jsme tady ze všech týmů nejmladší,“ posuzuje malé šance na výhru Maroš. „Já si myslím, že jak body nenabereš hned na začátku, tak už pak nemáš šanci to dotáhnout,“ říká o špatném rozběhu týmu Eliška.

Pauza končí, na řadu přichází otázky z historie. V této sekci se Pekelným andílkům celkem daří a získávají hodně plusových bodů. „Vstoupil Gregor Johann Mendel do řádu kapucínů?“ ptá se moderátor. „Dlouho už nebylo ne, tak ho zkusme dát,“ označuje jejich odpověď Eliška. A ta je správná. „Myslím, že teď se nám začalo dařit. Víte ale, co je smutný? Že my náhodně vybereme správnou odpověď, zatímco ostatní ji ví na sto procent,“ směje se strategii náhodného výběru Lucie. Výpočty, jaké políčko už dlouho nebylo označeno, však týmu vychází a rázem je sedmý.

Začíná poslední sekce s označením „různé“ a týmu zbývá jedenáct otázek do konce. „To dotáhneme. Teď zabereme,“ pobízejí se k lepšímu výkonu členové Pekelných andílků. Tým se snaží zaklikávat odpovědi co nejrychleji a nejpřesněji a napětí pomalu vzrůstá. Moderátor začíná číst poslední otázku. „Je ve vile Stiassni kuželkárna?“ „Dáme ne, přece ta budova nemůže být tak velká, aby se tam vešla i kuželkárna,“ přemýšlí nahlas Andrej a označuje v mobilu odpověď. „Aha, tak to máme zase špatně. A to to vypadalo tak nadějně,“ posmutněla na konci Lucie.

Pekelní andílci nakonec obsadili osmé místo z jedenácti, a jsou spokojeni, že nejsou poslední. „Příští rok se určitě přihlásíme zase. Mezitím potrénujeme na hospodských kvízech a v dalším ročníku už se určitě dostaneme mezi tři nejlepší,“ slibuje na závěr týmu Maroš.

O Knihkvízu:
Akce se konala 3. října v rámci celostátního Týdne knihoven. Cílem bylo představit studentům a veřejnosti, jak se knihovny proměnily a jaké služby nabízejí. Knihovny se prezentovaly v parku u Šelepky, kde byly umístěny stánky jednotlivých knihoven, které prezentovaly svou činnost. Dopolední program byl vyhrazený středním školám, odpoledne pak studentům vysokých škol a veřejnosti. V 16 hodin se pak uskutečnil KnihKvíz, který vycházel z populárního formátu PubKvízu.

Autorka reportáže je studentkou FSS a členkou studentské redakce Magazínu M. 

Hlavní novinky