Přejít na hlavní obsah

P.U.D. se mění. Vzniká poPUD

AnotacePUDPrůšovo umělecké (úchylné) divadlo (P.U.D.), složené vesměs ze studentů fakulty sociálních studií, má za sebou tři roky úspěšného působení a jeho členové se rozhodli, že nastal čas změn. Stále se zvětšující soubor se rozděluje na dva. Část členů zůstane v čistě studentském P.U.D., jež bude působit na univerzitě, a část se odštěpí do amatérského souboru, který bude na škole už zcela nezávislý. Ten dostal jméno poPUD.

„Bylo nás už poměrně hodně, někteří chtěli divadlo dělat vážněji, jiní jenom jako takovou legraci po škole. Navíc se přiblížil čas, kdy někteří z nás na fakultě dostudují,“ vysvětluje příčiny rozdělení divadla principál Alexandr Průša, který prozatím zůstává vedoucím obou souborů. V průběhu jarního semestru ale plánuje P.U.D. opustit. „Aby se situace vyřešila ke spokojenosti všech, rozhodl jsem se vzít několik lidí, tedy těch, co chtějí divadlu dávat více, a založit s nimi nový soubor, který bude fungovat trochu jinak. Pokusíme se zbavit neduhů divadla jen jako takové legrácky po škole,“ doplňuje Průša.
Představení Aktovky, které divadlo P.U.D. uvádí od loňského května, se zřejmě přesune do repertoáru nově vznikajícího souboru poPUD. Foto: Archiv divadla P.U.D.
Představení Aktovky, které divadlo P.U.D. uvádí od loňského května, se zřejmě přesune do repertoáru nově vznikajícího souboru poPUD. Foto: Archiv divadla P.U.D.

P.U.D. má nadále zůstat školním divadlem coby studentský spolek. V tuto chvíli se podle Průši plánuje, že bude hrát spíš komedie a různé taškařice, jako bylo třeba zdramatizování disciplinárního řádu fakulty sociálních studií. Divadlo poPUD se pak stane klasickým amatérským divadelním souborem. „Působiště pro něj zatím hledáme. Repertoár právě probíráme, mimo jiné nás láká aktuální společenská satira,“ popisuje plány principál divadla.

Ze současného repertoáru se nové Aktovky nebo oblíbené Diktátoruji, diktátoruješ, diktátorujeme… podle Průši přesunou zřejmě do agendy poPUDu. Fakultní P.U.D. svůj repertoár momentálně hledá.

Hlavní novinky