Přejít na hlavní obsah

Studentský dokument sleduje komunitu zabývající se balením děvčat

Středněmetrážní film Buď chlap má premiéru 10. listopadu v osm hodin večer v Brně v Sále Břetislava Bakaly.

Metody pickupu otevírají řadu etických otázek. Podle některých dělají z ženy objekt. Ilustrační foto: Snímek Buď chlap.

Reality show inspirovala studenta Filozofické fakulty MU Ondřeje Šálka k tomu, aby se stal součástí komunity věnující se technikám balení děvčat a natočil o ní svůj filmový debut. Středněmetrážní dokument Buď chlap má premiéru 10. listopadu v osm hodin večer v Sále Břetislava Bakaly.

„Když jsem viděl první díl reality show Pickup artist a zjistil, že podobná komunita lidí existuje také v Česku a navíc pořádá konferenci, rozhodl jsem se tam jít podívat," líčí začátky svého zájmu o pickup Šálek. Z konference Správný chlap měl původně natočit reportáž do školního kurzu, nakonec se ale rozhodl nasbírat materiálu víc a podívat se na fenomén pickupu podrobněji.

Slovníček pojmů

Pickup: Soubor technik balení žen v nejrůznějších situacích (na ulici, v klubu, když je sama nebo se skupinou přátel...). Název pochází z anglického "zvednout" nebo také "sbalit, svést".

Pickuper/pickup artist/PUA: člověk věnující se pick-upu

Street: balení děvčat v terénu, oslovování na ulici

Pickup je slovy režiséra soubor rad z oblasti sociální psychologie, které umožňují navazovat mužům kontakty se ženami. Poslední dobou se k předávání technik balení přidávají také témata sebepoznání a seberozvoje. „Zarážející je, že na rozdíl od USA a jiných zemí, se v českém prostředí k pickupu otevřeně hlásí jenom málo vyznavačů," diví se Šálek a jako jeden z možných důvodů zmiňuje, že pickup se do českého mediálního prostředí dostal zatím prostřednictvím spíše negativně zabarvených článků. A právě to chce svým filmem změnit, snaží se pickuperskou komunitu demytizovat a ukázat pickupery jako normální lidi.

Šálkův snímek se soustředí na tři linie: první je zachycení atmosféry konference Správný chlap, která se konala letos v březnu. Druhou jsou osobní výpovědi tří mladých pickuperů. Třetí linií jsou pak záběry skrytou kamerou pořízené z tzv. streetů, které ukazují hrdiny v akci při oslovování dívek.

Lístky na dokument se prodávají v místě promítání za 50 Kč. Premiérou však příběh filmové sondy do komunity pickupu nekončí - tvůrci usilují o účast na festivalech jako je IFF Rotterdam, Festival krátkých filmů Praha, Festival Premiers Plans Angers a Cinema du Reel Paríž.

Názory na pickup se různí 
Ne celý štáb, který film točil, však režisérovy sympatie k pickupu sdílí. „Na myšlence mi vadí snaha vytřískat z balení holek co nejvíc peněz. Kurzy pickupu se prodávají za podle mě nepřiměřené částky," myslí si kameraman filmu Ivan Floreš.

Nejkontroverznější stránkou celého fenoménu však podle autorů není komercionalizace, ale etika. „Metody pickupu na spoustu žen skutečně fungují, a tak nad nimi získává pickuper určitou moc," varuje Šálek. Žena se podle něj může postupem času stát pouze kusem masa, který je spotřebován pro radost ze hry a ne pro zájem o ženu samotnou.

„Ale na druhou stranu pickup spoustě nesmělých kluků umožní vůbec na osobu opačného pohlaví promluvit," přiznává Šálek. Pickup je podle něj spíše jen nástrojem a záleží na charakteru jednotlivce, jak s myšlenkou naloží.

Hlavní novinky