Přejít na hlavní obsah

Jak překonat těžkosti s hledáním zaměstnání?

Využijte možností, které nabízejí profesní sítě na internetu. Budete víc vidět a můžete zavadit o nabídku.

Ilustrační foto: Marc Smith.

Přišlo jaro a s ním se blíží i státnice. Někteří studenti na to pomýšlejí s radostí a pocitem osvobození, jiné ale současně výhled na hledání práce naplňuje mírnou obavou. Ideální je proto začít rozhazovat sítě. Nejlépe přímo ty sociální.

Užitečným cílem budoucího absolventa mohou být profesní sociální sítě, které fungují jako virtuální výkladní skříně profesních životopisů. Volbou může být síť BeKnown, působící v kooperaci s Facebookem, TalkCV, kde se dává velký důraz na videovizitku, anebo stále populárnější LinkedIn, jehož provází status nejrychleji rostoucí sociální sítě na světě.

V České republice jsou stále teprve objevovány, ač už i samotný LinkedIn hovoří na své uživatele od posledního ledna letošního roku česky a svou historii má dokonce starší než proslulý Facebook. Přitom založit si tam profil a naplnit jej informacemi o svých zkušenostech může být zásadním krokem při hledání nového a zajímavého zaměstnání.

„Na Linked-In jsem se přihlásil, když jsem začal být trochu zoufalý z pozic nabízených na provařených pracovních portálech. Hned jsem tam narazil na zajímavou poptávku na analytika od Google, která je sice nedosažitelná a z říše snů, ale trochu to umírnilo mou skepsi,“ vysvětluje svou motivaci k „zalinkování se“ student mezinárodních vztahů na fakultě sociálních studií Jan Sádlo.

Právě pro vyhledávání pracovních pozic v renomovaných společnostech může být profil na profesní sociální síti přínosný. Možná i z toho důvodu většina uživatelů vyplňuje informace na svém profilu v mezinárodně srozumitelné angličtině, přestože je akceptovatelná i čeština.

Profesní síť oddělená od osobního života
Lidé, kteří si první zkušenost se sociální sítí LinkedIn přivezli ze zahraničí, vědí, že mnohde už tato síť funguje jako standardní komunikační kanál mezi zaměstnavateli a potenciálními spolupracovníky. „Je to vlastně jednoduché, s někým se potkáš na přednášce, konferenci nebo nějaké jiné akci, předáte si vizitku a pak ho hned zařadíš do kontaktů na LinkedIn.

S touhle sítí je mnohem snazší shromažďovat z profesního hlediska zajímavé lidi,“ popisuje Lukáš Hrdlička z ekonomicko-správní fakulty, který se o síti LinkedIn poprvé dozvěděl při studiích v Anglii. Její zaměření se mu zalíbilo, zejména proto, že vyvažuje Facebook jakožto síť zaměřenou na osobní život a přátele.

„LinkedIn je super pro kontakty, které chceš někde mít, protože se můžou hodit, ale přitom nechceš, aby ti lidi nahlíželi do osobního života,“ objasňuje Lukáš, který studuje podnikovou ekonomiku a management a prorokuje, že působení na profesní sociální síti bude časem v jeho oboru téměř nutnost.

Lidé, co se hodí
Na Linked-In i ostatních sítích navíc nejde jen o vystavení vlastního životopisu a sbírání důležitých kontaktů. Uživatel se může zapojit do různých diskusních skupin a skrze ně sledovat nové trendy v oborech, které ho zajímají. Můžete tak pravidelně polemizovat o výhodách či nevýhodách práce z domova nebo jen pro pobavení sledovat debatu o tom, která z reklam byla v minulém roce nejotravnější a co vlastně dělá mnoho firem při své propagaci špatně.

Nemusí to být nutně ztráta času. Často jsou totiž podobné názorové otázky pokládány přímo na přijímacích pohovorech do nového zaměstnání. Díky spektru názorů prezentovaných na diskusích vás pak takové otázky nepřekvapí a vždy budete schopni uceleně vyjádřit svůj postoj.

Pavel Szotkowski z Kariérního centra MU přiznává, že povědomí o profesních sociálních sítích se ve skupině studentů zvyšuje s mírou, s jakou je začínají využívat personální agentury. „Kurz, který by se věnoval přímo sociálním sítím, prozatím nepořádáme, nicméně o LinkedInu se zmiňujeme v rámci individuálního kariérního poradenství, případně na kurzu Jak napsat nadstandardní životopis. Záleží, jak moc se uchazeči o dané téma zajímají,“ vysvětluje personální konzultant.

Pasivní vyčkávání, než si vás všimne nějaký lovec hlav, může být koneckonců další strategií, kterou lze na sociální síti LinkedIn uplatnit (například jako doplněk k usilovnému hledání té nejvhodnější práce všude okolo).

I proto je dobré informace na vlastním profilu průběžně doplňovat a aktualizovat. Při samotném kliknutí na kolonku „Pracovní příležitosti“ vám totiž síť vypočítá, nakolik procent máte svůj profil kompletní, a jak moc relevantní nabídky vám tudíž bude zobrazovat.

Nejjistější pak zůstává rozšiřování sociálního kapitálu a posilování vlastní viditelnosti díky příspěvkům v diskusích nebo skrze obyčejné propojování se s dalšími lidmi, kteří vás mohou přiblížit k důležitým osobám.

Hlavní novinky