Přejít na hlavní obsah

Co s létem? Poznejte univerzitu

Potvrzení o přijetí na MU je doma. Před nástupem je ale dobré se s univerzitou podrobněji seznámit.

Zlomové léto vašich životů je v plném proudu. Ať už se ho chystáte strávit v zahraničí, brigádničením nebo na hudebních festivalech, zkuste si ve svém letním programu najít místo i na přípravy na vysokoškolský život. Když si vezmete k srdci pár rad, které jsme pro vás připravili, bude pro vás transformace v prváka Masarykovy univerzity procházka růžovým sadem.

„Po maturitě jsem si nejdelší prázdniny patřičně užíval a věci související se školou nijak moc neprožíval,“ přiznává dnešní student třetího ročníku na fakultě sociálních studií Jakub Fajnor. „Zpětně mě mrzí, že jsem nešel na seznamovací Prvákoviny a křtění nových studentů oboru, což byly podle vyprávění spolužáků dost legendární akce, kde se spolužáci hodně stmelili,“ vzpomíná Jakub, který se raději věnoval svým starým kamarádům.

Zato Vladislava Krajčová se vrhla do brigády, aby si přivydělala na svůj budoucí studentský život. „Před prvákem jsem si sehnala brigádu a teď to považuji za jedno z nejlepších životních rozhodnutí, protože jsem si vydělala na studentský život a práce mi navíc vydržela až do teď a pořád mě baví,“ říká průvodkyně na hradě, která se díky brigádě rozhodla přibrat ke studiu na přírodovědecké fakultě ještě historii.

Čas před nástupem na vysokou školu se dá využít různě, přesto by bylo fajn si do diáře vměstnat čas i na seznamování s budoucím působištěm – hlavně na některých fakultách vás hned na začátku hodí do vody a řeknou: plav. Kdo nechytne správné tempo, toho může semlít proud. Neškodí taky seznámit se s elektronickým Informačním systém MU a porozhlédnout se po Brně.

Vyzrajte nad ISem
Zvedáte obočí nad tím, že tohle je ten slavný informační systém, který sbírá jednu cenu za druhou a představuje revoluci v organizaci vysokoškolského studia? Netřeba panikařit, po dvou večerech proklikávání se v něm zorientujete. A pokud ne, pro prváky se pravidelně v prvních týdnech školy organizují speciální přednášky, kde vám všechno vysvětlí. Nebo poproste staršího spolužáka z vašeho okolí, aby s vámi systém prošel.

Pro začátek se pokuste zorientovat v nápovědě, poště (nebo si nastavte přeposílání univerzitních e-mailů na váš osobní), rozvrhu a agendě Student, na kterou za celé své studium patrně kliknete nejčastěji. IS skrývá spoustu dalších klenotů: diskuse o předmětech, burzu učebnic i seznamku. Je to skvělý sluha, když víte, jak na něj.

Najděte tu pravou střechu nad hlavou
Ať už se chystáte na koleje nebo privát, vybírejte dobře. Čím dřív začnete s hledáním, tím spíš se zabydlíte podle svých představ. Hledejte bydlení blízko fakulty nebo brigády, kde hodláte trávit většinu času. Nabídky na ubytování můžete sledovat v Informačním systému MU (Vývěska → Inzerce → Bydlení), na speciální realitce pro studenty www.studentreality.cz nebo na stránce bydleni.muni.cz. A o koleje požádáte na Správě kolejí a menz: skm.muni.cz. Nebo se po volném pokoji poptejte po známých, co žijí v Brně. Facebookem každou chvíli putují sdílené nabídky bydlení a některá z nich se třeba dostane i k vám.

Prozkoumejte terén
Přijetí na školu potvrzeno, smlouva k bytu podepsána – co teď? Malý průzkum místa před začátkem semestru růže přináší. První týdny ve škole mohou být zmatené, a když se k tomu přidá bloudění domů, o nejednu vtipnou historku je postaráno. Dobré je projít si okolí budoucího bydliště i školy, zorientovat se v linkách tramvají a jejich zastávkách, zapamatovat si umístění strategických obchodů, jako jsou potraviny nebo lékárna. V menzách a fakultních bufetech je navíc otevřeno i o prázdninách, tak proč si tam tedy nedát sraz se spolužáky? Kromě fyzického terénu nezapomeňte ani na terén nemateriální. O Masarykově univerzitě a dění na ní se můžete leccos dozvědět na našem zpravodajském portálu online.muni.cz.

Připravte si rozvrh
Středobodem podzimu budou přednášky a semináře, které si zapíšete. Některé fakulty mají předměty pevně dané, jiné umožňují studentům poskládat si je podle sebe. Doporučený rozvrh najdete ve svém studijním katalogu. V prvním semestru bude dobré orientovat se podle něj. Předměty do virtuálního rozvrhu vkládáte skrze agendu Student → Registrace a zápis předmětů. Předměty vybíráte podle fakult, jejich názvů nebo kódů. Vybrat si můžete cokoliv od anatomie po žonglování. Není-li zápis omezený jen na studenty určitého oboru, můžete si nepovinně volitelným kurzem zpestřit podzim. Nezapomeňte však, že jakmile si předmět skutečně zapíšete, budete jej taky muset splnit.

Projděte si studijní a zkušební řád (a vysokoškolský zákon)
Víte, že když se vám nepodaří zkouška u důležitého předmětu a nezískáte díky ní kredity, může se to stát důvodem vyloučení ze školy, aniž byste dostali šanci předmět opakovat? Tušíte, že když se zapíšete do více studií a jedno pak nedokončíte, můžete platit poplatky za studium? Vysoká škola je plná příležitostí, ale i nástrah, nezajímáte-li se dostatečně o pravidla, která se k ní pojí. Základním dokumentem je vysokoškolský zákon. Konkrétní podmínky studia na Masarykově univerzitě pak stanovuje studijní a zkušební řád. Čím dřív se začnete o podmínky studia zajímat, tím lépe se vyhnete potenciálním problémům. Ideální je prozkoumat výklad studijního a zkušebního řádu, který je k dispozici v ISu.

Vyřiďte si včas všechny studentské průkazy
Nebaví vás čekat v nekonečných řadách? Přijeďte do Brna týden před začátkem semestru a zajděte si na studijní oddělení vyzvednout potvrzení o studiu a orazítkovaný průkaz na zlevněné jízdné z místa bydliště do školy. Hned poté zamiřte na Dopravní podnik města Brna, kde si kupte šalinkartu (předplacenou jízdenku na hromadnou dopravu) na tři měsíce dopředu. Vyjde vám akorát na celý semestr a vyhnete se několikahodinovým frontám u okýnka, když na stejnou věc čeká stovka studentů. Dalším důležitým dokladem je ISIC, který umožňuje platit v menze nebo při kopírování a dostanete se díky němu za levnější peníz do brněnských divadel, koncertů a kin. Kompletní seznam slev najdete v databázi na www.isic.cz.

Poznejte spolužáky
Dřív to byly třídy na Spoluzaci.cz, dnes to jsou facebookové skupiny. Virtuální místa, která sdružují spolužáky z oborů. Kdo není členem žádné z nich, přijde na přednášku, která odpadla, nemá zápisky z poslední hodiny a neví, kdy se jde společně do hospody. Jak se ke spolužákům dostat? Oslovit je můžete při zápisu, skupinou na Facebooku nebo inzerátem v ISu. Nejste-li těmi, kdo organizují, nepromeškejte alespoň Prvákoviny neboli speciální seznamovací víkendy, kde se můžete navzájem poznat se studenty ze stejných nebo příbuzných oborů. Prvákoviny vycházejí i jako časopis, takže si spoustu rad o tom, jak přežít na své fakultě můžete i přečíst.

Proklepněte studentské spolky
Na každé fakultě funguje celá řada spolků, které organizují promítání filmů, koncerty, přednášky expertů z jiných univerzit nebo vytvářejí univerzitní časopis či online rozhlasové vysílání. Ve spolcích často vznikají největší přátelství, a dokonce i budoucí profesní spolupráce. Praxe ze spolku pomáhá také při pracovních pohovorech. Seznam aktuálně fungujících spolků je na stránkách univerzity. Většina z nich dělá začátkem semestru nábor, je tedy dobré vybrané spolky sledovat a včas se přijít ukázat jako zájemce o členství. Určitě se také vyplatí sledovat činnost studentské unie Masarykovy univerzity nazvané prostě Munie. Být jejím členem má řadu výhod.

Kde je moje fakulta a kde nejbližší menza? A jak se dostat do centrální počítačové studovny? Odpovědět na tyto otázky pomůže naše Mapa Masarykovy univerzity.

Hlavní novinky