5 tipů pro studenty, jak ušetřit na jídle

Receptů na superlevná jídla ze zbytků je plný mimibazar nebo web Ládi Hrušky. My přidáváme tipy z vlastních studentských let, jak (nejen) v kuchyni neutrácet zbytečně a přitom se najíst.

1. Vařte hromadně
Odhadnout jednu porci je mnohem těžší než odhadnout jídlo pro dva nebo tři lidi. Ve výsledku se buď přejíte, vyhazujete zbytky, nebo v lednici necháváte oschnout tři lžíce rýže. Ostatně ani balení surovin moc nenahrávají single kuchařům a kuchařkám a obvykle nejdou ani zavřít, abyste si zbytek uchovali déle než do druhého dne. A když se budete se spolubydlícími ve vaření střídat, ušetříte minimálně čas.

2. (Zaplatit) více znamená (utratit) méně
Slibujeme ušetřit a pak radíme si připlatit? Ano, umíme počítat. Trik je v tom, že dražší suroviny nemusíte do jídla nasypat kila, abyste docílili nějaké chuti. Za pytlíček sýra na těstoviny (variace na parmezán ze supermarketu) zaplatíte stejnou dvacku jako za deset deka eidamu, ale vystačí vám na tři bohatě zasypané talíře těstovin. (Ok, buďme fér, na kečup se opravdu víc hodí ten eidam.) Sušená rajčata nebo pesto v miniaturních skleničkách se možná zdají jako zbytečně luxusní ingredience, nicméně k chutnému jídlu nepotřebujete nic dalšího než hrst těstovin a trochu sýra.

3. Jezte levněji mimo centrum
Chcete-li přece jíst venku a zůstat na cenové úrovni gyrosu či nakládaného hermelínu, vyplatí se vám vyjet šalinou pár zastávek z centra. V okolí České si v kategorii budget dáte tak akorát párek za 10 korun ze stánku. Zkoušejte neznámé podniky ve čtvrtích, které hraničí se zónou 101. Nebudete spolu s gulášem doplácet na drahý nájem.

4. Hledejte oázy nízkých cen
Pátrejte ve svém okolí po stravovnách pro "běžný lid". Ukryta mezi steakbary, hospodami a památkově chráněnými obytnými domy je to třeba Oáza na Slovákově ulici. V dnešní době takový malý restaurační zázrak. Ceny (a na první pohled i interiérové vybavení) zůstaly někde v devadesátých letech. Za ceny mezi 30 a 40 korunami si jinde sotva pořídíte bagetu. Pokud vám nevadí obědvat na stojáka, určitě tahle jídelna stojí za vyzkoušení. Mějte ale na paměti, že Oáza je přísně vegetariánská, a máte-li chuť na řízek, dostanete jej možná tak z květáku.

5. Nebojte se menzy
Pořád je tu možnost využít studentských výhod v některé z menz. Dotovaná studentská jídelna denně nakrmí tisíce strávníků. Je to relativně levné, rychlé a bezpracné, jelikož se od vás očekává jen to, že po sobě uklidíte talíř. A většinou se z nabídky dá vybrat aspoň jedno dvě jídla. Nenechávejte ale návštěvu menzy pravidelně na poslední čtvrthodinku před zavíračkou, jinak se nebudete živit ničím jiným než smažákem. Proměnlivá denní nabídka bývá pryč jako první.

A pár tipů na závěr...
- Obligátní špagety s kečupem pozvednete na jinou úroveň osmaženou cibulkou, rozdrceným stroužkem česneku nebo a/nebo trochou oregána.
- Brambora pečená v alobalu s trochou másla, případně česneku a nějaké bylinky, vás zaměstná asi na minutu a půl. A stojí pár korun.
- Pár plátků slaniny udělá v omáčce na těstoviny víc chuti než balení kuřecích prsíček (ale samozřejmě založit každodenní jídelníček na uzeném bůčku zavání obezitou a žlučníkovým záchvatem).
- Levné a přitom velmi výživné jsou luštěniny, a třeba červenou čočku nemusíte ani dopředu namáčet a uvaříte ji do půl hodiny. Jen zvažte, zda je dobrý nápad šetřit luštěninovým způsobem, když vás večer čeká rande...

Masarykova univerzita | Masaryk university