Přejít na hlavní obsah

Na lékařské státnice do New Yorku

Studentka medicíny vyrazila do USA na tamní lékařské zkoušky.

Díky novému stipendijnímu programu Masarykovy univerzity jsem získala možnost proplacení americké zkoušky United States Medical Licensing Examination (USMLE). Ta se sice dá skládat třeba v Berlíně, ale já se rozhodla, že když americkou zkoušku, tak jedině na křižovatce 3rd avenue a 42nd street uprostřed Manhattanu.

Protože jsem tak trochu cestovatel-dobrodruh, zabalila jsem batoh a vydala se na dvoudenní cestu přes Ostravu, Varšavu a Londýn na JFK. Zpáteční cesta mě tímto způsobem vyšla na necelých šest a půl tisíce korun.

Kola mého letadla se dotkla Nového světa asi ve dvě ráno. Vzala jsem si z pásu batoh a zjistila, že vést jako dárek pro hostitele pivo ve skleněné lahvi byl mimořádně špatný nápad. Všechny věci byly prosáklé pivem a poseté střepy. Zmohla jsem se jen na to zkusit se nepořezat a vydala se s pivním odérem do metra. Takové newyorské metro v půl třetí v noci na Jamaica Station je pro osamělou cestovatelku výzva.

Rychle jsem se ale skamarádila s podnapilými kluky z Nicaraguy a aspoň tak zjistila, kde mám vystoupit. Amigos mě na další zastávce opustili a já zůstala s asi dvaceti bezdomovci, kteří postupně chodili mezi vagóny čůrat. Cesta do centra trvala přibližně 40 minut, do Bronxu ještě o něco déle. Vydala jsem se na adresu, kterou mi dal Paolo z couchsurfingu. Měl volnou postel v hostelu, který pomáhal provozovat. Jsou skoro čtyři ráno a já lezu v cizím bytě uprostřed Bronxu do náhodné místnosti. Nechávám uklidnit adrenalin a usínám.

Zkoušku jsem dělala pátý den, když trochu slehla pásmová nemoc. Jedná se o takovou státnici pro americké mediky. Než nastoupí do nemocnice, musí absolvovat dva kroky. Já zdolávala ten první. Na počítači se vybírá z několika odpovědí, v hodinovém bloku je 46 otázek, bloků je sedm. S pauzou to dělá osm hodin. Kdykoliv opouštíte místnost nebo do ní vstupujete, kontrolují vás detektorem kovu, berou otisk prstu, zhlédnou pas a musíte se podepsat. První krok stojí při skládání v USA asi 17 000 korun a MU proplácí po úspěšném zvládnutí celou částku. Když vše máte úspěšně za sebou, můžete jet do Ameriky na studentské klinické stáže.

V Americe jsem zůstala další dva týdny a kromě New Yorku jsem zajela i jižně do DC a Philadelphie, severně pak přes Buffalo a Cleveland do Detroitu. Detroit je neskutečně zajímavé město, které bylo kdysi díky automobilovému průmyslu bohaté, ale s odklonem investic zbankrotovalo.

Domů jsem se vracela opět přes Londýn, následně pak autobusem do Antverp a přes Německo do Česka. Vzhledem k akčním cenám letenek i jízdenek jsem se za dopravu za celý výlet vešla do deseti tisíc korun. To myslím není špatné. Někdo za to jezdí do Chorvatska.

Autorka je studentka lékařské fakulty.

Hlavní novinky