Přejít na hlavní obsah

Devět tváří Muni aneb Jak to vidí druháci

Jak to vypadá na každé z devíti fakulty a jaké jsou zkušenosti čerstvých absolventů prvního ročníku?

Čerství absolventi prvního ročníku radí.

Zapsali jste se právě do prvního ročníku a chtěli byste vědět, jak to prožívali vaši předchůdci? Přečtěte si rady a tipy od těch, kteří mají prvák čerstvě za sebou.

Zeptali jsme se:
1. Co tě v prváku příjemně překvapilo?
2. Co tě naopak zaskočilo?
3. Co bys poradil svému o rok mladšímu já?

Lékařská fakulta
O medicích se říká, že mají nejnáročnější studium... a nejrůznější průzkumy naznačují, že je to pravda. Neprodejte ale panice. Zázemí fakulty se špičkovým vybavením a napojením na řadu klinických zařízení vytváří ty nejlepší předpoklady pro to, abyste to zvládli. Většina z vás bude trávit čas hlavně v bohunickém kampusu nebo v jedné ze dvou fakultních nemocnic. Na fakultě působí Spolek mediků, který připravuje reprezentační ples, nebo mezinárodní studentská organizace IFMSA, která pořádá třeba velkou osvětovou akci ke Světovému dni zdraví.

Fun fact: Moc se o ní neví, ale fakulta má na Kraví hoře vlastní veřejně přístupnou zahradu léčivých rostlin a bylin.

Jiří Havlíček, všeobecné lékařství
Co tě v prváku příjemně překvapilo?
Oproti střední škole jsem rád, že se teď učím jen to, co mě baví. Také se mi líbí, že máme přístup do piteven a různých laboratoří v určitých předmětech.
Co tě naopak zaskočilo?
Ze začátku mě docela vyděsilo, kolik stránek se do každého předmětu musím naučit. Ale časem jsem si zvykl a už mi nedělá problém učit se například kolem 400 stran na zkoušku.
Co bys poradil svému o rok mladšímu já?
Asi nejdůležitější rada by byla: Uč se průběžně. Učení je opravdu hodně, a když se neučím průběžně, tak se to pak těžko dohání.

Právnická fakulta
Brnu se někdy říká hlavní město české justice a brněnská právnická fakulta využívá všech výhod, které to všem budoucím soudcům, advokátům, notářům a vůbec právníkům všeho typu přináší. Fakulta navíc před nedávnem rekonstruovala knihovnu, takže na to vzdělávání budete mít i příjemné prostředí. A pokud se chcete přidat do nějakého spolku, potěší vás, že zde působí známá ELSA a jiné, které pořádají zajímavé semináře nebo zprostředkovávají stáže.

>> najděte si fakultu na Facebooku

Fun fact: Čerstvé rozsudky ve výuce. To je specialita brněnské právnické fakulty, na které učí celá řada soudců či asistentů Ústavního nebo Nejvyššího správního soudu.

Markéta Humplíková, právo
Co tě v prváku příjemně překvapilo?
Příjemně mě překvapilo, jak jsou tady lidi milí, pořád se něco děje, nějaké studentské akce, konference, přednášky navíc. Je milion věcí, jak se student může realizovat.
Co tě naopak zaskočilo?
Zaskočilo mně množství učiva. Vím, že všichni říkali, že je to oproti střední rozdíl, ale je to fakt poznat. Ráda vzpomínám na maturitu, kolik jsem toho měla, to byla pohoda.
Co bys poradila svému o rok mladšímu já?
K zápisu bych si poradila, ať si to pořádně užívám, seznamuji se s lidmi a snažím se více zapojovat do dění ve škole. Nikdy nevíte, kde na vás čeká nějaká příležitost stáže nebo něco zajímavého, co vás může obohatit.

Přírodovědecká fakulta
Hodně času v laboratořích a taky na odborných stážích. Na to se můžete těšit na většině oborů fakulty, která patří svým vědeckým výkonem nejen mezi českou, ale i mezi evropskou špičku. Váš život se bude točit hlavně kolem jednoho ze dvou areálů – historického a příjemně zeleného v ulici Kotlářské nebo moderního bohunického kampusu. Ze studentských spolků zaujme místní Biomania, která pořádá kvalitní večírky i konference, nebo Spolek přírodovědců, který stojí za plesem.

>> najděte si fakultu na Facebooku

Fun fact: V areálu na Kotlářské můžete narazit na celou řadu bludných balvanů. Přesně se neví, kde se tam vzaly.

Marián Suchánek, obecná matematika
Co tě v prváku příjemně překvapilo?
Příjemně mě překvapilo prostředí fakulty a celouniverzitní počítačová studovna (CPS).
Co tě naopak zaskočilo?
Zaskočilo mě, jak moc se komunikuje s učiteli přes e-mail.
Co bys poradil svému o rok mladšímu já?
Poradil bych si, ať nezaspím na zápis a ať oslovím tu Slovenku, co si přisedne.

Filozofická fakulta
Jazyky, umění, filozofie a historie. Za něčím z toho jste skoro určitě přišli a dobře jste udělali. Jde o jednu z nejžádanějších humanitních fakult v Česku. Velká část fakulty má za sebou rozsáhlou rekonstrukci, takže dost možná přicházíte do skoro netknutých prostor. Záleží ale na tom, jaký obor studujete. Skoro určitě zavítáte do moderní knihovny na Arna Nováka nebo do kavárny Krmítko na Grohově. Nezapomeňte se přidat do místního Nadačního fondu studentů FF MU, který pořádá třeba hudební minifestivaly nebo tradiční lampioňák.

>> najděte si fakultu na Facebooku

Fun fact: Budova A na Arna Nováka bývala kdysi sirotčincem, ale ty strašidelné historky, co se vypraví, skoro určitě nejsou pravdivé.

Jana Mlynarčíková, kulturní studia Číny
Co tě v prváku příjemně překvapilo?
Velmi přátelská atmosféra na fakultě, vysoká míra kolegiality mezi spolužáky a dobré vztahy studentů a učitelů.
Co tě naopak zaskočilo?
Hlavně organizační nedostatky, například když k některým předmětům chybějí sylaby a pak v tom mám chaos. V porovnání s jinými fakultami mě zaskočily staré prostory, ale už se to zlepšuje.
Co bys poradila svému o rok mladšímu já?
Aby hodně četlo. Povinnou literaturu k jednotlivým kurzům anebo jiné knihy, časopisy. Kdy jindy na to bude čas, když ne během studia?

Ekonomicko-správní fakulta
Každý, kdo chce získat vzdělání v oblasti financí a finančního podnikání, veřejné ekonomiky a správy, managementu nebo i regionálního rozvoje a cestovního ruchu, patří právě sem. Absolventi nacházejí široké uplatnění i díky tomu, že mohou během studia absolvovat praktické předměty nebo se zapojit do prestižního výběrového programu TopSeC. Slávu si fakulta v poslední době také získává díky ojedinělým ekonomickým experimentům. Budova fakulty má skvělou polohu s ohledem na hromadnou dopravu, blízkou menzu i koleje.

>> najděte si fakultu na Facebooku

Fun fact: Vždy v květnu hostí fakulta šachový turnaj o přeborníka Masarykovy univerzity. Bude z tebe nový šampión?

Šimon Barnat, ekonomie
Co tě v prváku příjemně překvapilo?
Mám trochu problémy s vyplňováním papírů a administrativou celkově. Na ESF oceňuji, že jsou všechny sylaby, pravidla a procedury srozumitelné pro každého. Dokonce jsem byl schopen podat i přihlášku na Erasmus, to bych asi jinde nedokázal.
Co tě naopak zaskočilo?
Po prvním semestru jsem změnil obor, protože mi v některých předmětech chyběla teorie. Ale změna oboru byla opět jednoduchá a rychlá.
Co bys poradil svému o rok mladšímu já?
Své o rok mladší já mohu pouze poplácat po rameni. S volbou jsem spokojen.

Fakulta sociálních studií
Pokud čtete tyto řádky, zřejmě jste se dostali na jednu z nejlépe hodnocených sociálně-vědních škol v Česku a očekávejte, že vašimi spolužáky budou ti nejaktivnější studenti v Brně. Fakulta sociálních studií patří k těm nejživějším, vychází tu třeba tradiční studentský časopis Halas nebo odsud vysílá Radio R. Ze studentů a absolventů FSS se také rekrutuje jádro brněnské kavárny, ostatně i v suterénu fakulty v Krmítku si dáte docela dobrou kávu.

>> najděte si fakultu na Facebooku a na Twitteru

Fun fact: Politologové si pravidelně cvičí své marketingové dovednosti ve fiktivních volbách, které přináší skutečná vylepšení života na fakultě.

Veronika Mikulová, sociologie
Co tě v prváku příjemně překvapilo?
Hodně volného času (kromě zkouškového), spousta nových sympatických lidí a velká škála možností – výběr fakultních i mezifakultních předmětů, různé zajímavé projekty.
Co tě naopak zaskočilo?
Velké množství učiva, ale s tím jsem počítala, i když psaní seminárek pořád dokola není nic příjemného. Pak taky prvotní zmatky s informačním systémem, se kterým mám pořád trochu problémy.
Co bys poradila svému o rok mladšímu já?
Vyhraď si na všechno více času, například při zapisování předmětů, ať ti něco neuteče. Na začátku semestru dávej pozor, co se probírá, co je napsané v sylabu a co po nás kantoři chtějí. Jestli nejsi z Brna, jdi na oficiální akce pro prváky, kterých je opravdu hodně.

Fakulta informatiky
Vznikla jako vůbec první samostatná fakulta tohoto druhu v Česku a známá je tím, že sází na kvalitní teoretické vzdělání. Výzkum se zde úzce propojuje s výukou, zapojit se můžete třeba do nácviku národní obrany před kybernetickými útoky nebo přípravy převratného lingvistického softwaru. Fakulta úzce spolupracuje s řadou IT firem od Red Hatu po IBM, u nichž absolventi rychle nacházejí uplatnění. Fakulta má za sebou navíc čerstvě dokončenou rekonstrukci, takže si užijete nové moderní učebny.

>> najděte si fakultu na Facebooku a na Twitteru

Fun fact: Na fakultě působí Spolek přátel severské zvěře. Se zvířaty ale nemá mnoho společného. Zjistěte si víc! 

Barbora Valtarová, aplikovaná informatika
Co tě v prváku příjemně překvapilo?
Většina vyučujících je vstřícná a snaží se co nejvíce pomoci při jakýchkoli problémech.
Co tě naopak zaskočilo?
Nemile mě překvapilo, že bez sebemenšího upozornění jsou některé předměty přednášeny ve slovenštině.
Co bys poradila svému o rok mladšímu já?
Rozhodně si nenechávat studium jen na zkouškové období a raději se průběžně připravovat po celý semestr.

Pedagogická fakulta
Ideální místo zejména pro ty, kteří míří na základní školy nebo se chtějí v pedagogice specializovat. Vyučuje se zde vše od matematiky přes cizí jazyky až po sociální a speciální pedagogiku. O pestrý fakultní život a výzdobu chodeb se stará katedra výtvarné výchovy. Nejvíc času strávíte ve dvou areálech fakulty v ulici Poříčí. V jednom z nich se navíc nedávno otevřela zbrusu nová knihovna, kde se dobře tráví čas mezi přednáškami.

>> najděte si fakultu na Facebooku

Fun fact: Pěvecký sbor MU, který na fakultě sídlí, je jedním z nejlepších amatérských sborů v tuzemsku. Zpívat v něm můžou ale i nepedagogové.

Lukáš Koupil, angličtina a zeměpis
Co tě v prváku příjemně překvapilo?
Nejvíc mě překvapila skvělá atmosféra ve škole. Hned první den jsem se seznámil s několika fajn lidmi, co mi pomohli.
Co tě naopak zaskočilo?
Nejvíc mě zaskočilo, kolik nás po prvním roce ubylo. Hodně kamarádů vídávám už jen na Facebooku.
Co bys poradil svému o rok mladšímu já?
Asi nic, užil jsem si uplynulý rok dostatečně.

Fakulta sportovních studií
Někdy se jí též říká fakulta s rodinnou atmosféra. Fakulta je malá a tykání s učiteli je celkem běžná věc. Ono to při sportu ani moc jinak nejde. Každopádně, pokud se chcete stát trenéry, rozhodčími či odborníky na regeneraci a výživu ve sportu, fyzioterapeuty, zaměstnanci bezpečnostních složek nebo manažery ve sportu, jste tu správně. Hodně času budete trávit v kampusu v Bohunicích a ve zdejších učebnách a tělocvičnách, za různými sporty ale postupně projezdíte celé Brno.

>> najděte si fakultu na Facebooku

Fun fact: Na fakultě vznikla iniciativa Dej si deset. Kdo je do ní zapojený, musí na vyslovený pokyn udělat deset kliků. Kdykoliv a kdekoliv.

Roman Holenda, sportovní animátor a zeměpis
Co tě v prváku příjemně překvapilo?
Spolužáci, město, to, že škola vypadá fakt hezky, že v Brně je všude kousek a lidi jsou tu na sebe milí.
Co tě naopak zaskočilo?
Byl jsem trochu zklamaný z rozdílů mezi fakultami. Studuji kombinované studium na FSpS a PdF a musím říct, že na sportovce panuje mnohem rodinnější atmosféra, a to se pak studuje o hodně lépe.
Co bys poradil svému o rok mladšímu já?
Hele, Romane, ta pusa ti přece narostla z nějakého důvodu, tak jí koukej používat a na všechno se ptát, jak starších spolužáků, tak i vyučujících. Oni toho vědí víc, a dokonce se o to rádi podělí, což ušetří hodně času. A taky víc pracuj průběžně, i když je to docela dřina.

Hlavní novinky