Přejít na hlavní obsah

Nebuď blbá, varuje studentka před rakovinou

Studentka anglistiky Lucie Bittalová spustila osvětovou kampaň proti rakovině děložního čípku. Sama ji má.

Vynechávání preventivních gynekologických prohlídek se sedmadvacetileté Lucii Bittalové vymstilo. Před půl rokem zjistila, že onemocněla rakovinou děložního čípku. Do té doby netušila, že rakovina se může objevit i v tak nízkém věku a totálně změnit její život. Proto s výpomocí přátel zahájila kampaň Měsíc raka, ve které si sype popel na hlavu, a varuje tak ostatní ženy a holky před stejnou zbytečnou chybou. A také stylem sobě vlastním ukazuje, že kampaň proti rakovině může být i vtipná.

„Samotnou mě to překvapilo, ale ani tři lajny chemošek ze mě neudělaly nepoužitelného zombíka,“ svěřuje se Lucie kamarádům na Facebooku, kam přispívá sebeironickými statusy už od ledna, kdy ji lékaři rakovinu diagnostikovali.

V pondělí spuštěná kampaň se nese v podobném duchu, ale je myšlena zcela vážně. Aktivistka a studentka anglistiky na Filozofické fakultě Masarykovy univerzity v ní vyzývá ženy, aby se v příštím měsíci objednaly na prohlídku ke svému gynekologovi. Rakovina děložního čípku má totiž při pravidelných prohlídkách menší šanci se vážně rozvinout.

Lucie patří mezi aktivisty, kteří na sociálních sítích s pomocí ironie a sarkasmu bojují proti rasismu a nenávisti. Stejným způsobem se teď rozhodla vypořádat i se svojí nemocí. „Hrozně se mi ulevilo, když jsem to veřejně napsala, odpadla mi tím spousta starostí s vysvětlováním. Že je to formou vtípků, jenom následuje určitý styl, který jsem pro psaní statusů používala i v minulosti,“ vysvětluje.

Na webových stránkách kampaně je i Luciin blog o tom, proč mít rakovinu zrovna v Brně. „V blogování budu pravidelně pokračovat. Chci psát články, ať už o tom, jak probíhá samotná léčba, nebo taky humorné a sebeironické texty,“ plánuje studentka. Další akce v rámci kampaně, se kterou jí pomáhají kamarádi, bude teprve plánovat.

Mezitím Lucie chodí na chemoterapie, musela opustit práci a chystá se přerušit i své studium anglistiky. „Vím, že nejsem schopná se během léčby dostatečně připravovat na zkoušky ani na hodiny,“ říká. Naopak si pochvaluje množství volného času a možnost vídat se více s kamarády. Na kampaň slečny, která má „oči po mamce, postavu po taťkovi a vlasy po chemoterapii“ se můžete podívat na web mesicraka.cz.

Hlavní novinky