Přejít na hlavní obsah

Univerzitní sbor hledá mužské hlasy

Nábor mužských zpěváků se odehrává téměř nepřetržitě. Není jich totiž nikdy dost. Hlásit se ale mohou i ženy.

Chcete se odreagovat od učení ve skvělé partě lidí při smysluplné činnosti, za kterou vám zatleskají i v Janáčkově divadle? Přidejte se do Pěveckého sboru Masarykovy univerzity, který zve do svého kolektivu nové mužské hlasy. Pod profesionálním vedením sbormistra a dirigenta Michala Vajdy se šedesátka zpěváků a zpěvaček schází dvakrát týdně a své umění pak prezentuje po České republice i v zahraničí. Studentům MU navíc za účast přibude každý semestr šest kreditů.

„Živě si pamatuju první zkoušku, kdy jsem přišel mezi zkušené kolegy a ti začali zpívat. Zvuk sboru takového formátu je ohromující a já si z něj sedl na zadek,“ popisuje student právnické fakulty Petr Kocmánek, který jako bas zpívá ve sboru už čtvrtý rok. „Na zkouškách je to úžasný relax, kolikrát stačí zavřít oči a nechat se unést. Ale občas je to samozřejmě i dřina,“ říká s úsměvem další majitel basu a student filologie Matěj Otruba.

Nedostatek mužských hlasů se coby celosvětový sborový problém dotýká také univerzitního souboru, a tak sbormistr hledá nové zpěváky téměř neustále. „Co se týče děvčat, ty se mohou ozvat a přijít na konkurz samozřejmě také, avšak vybrané zpěvačky budou muset posečkat, až se pro ně ve sboru uvolní místo,“ říká Vajda.

Loni univerzitní sbor slavnostním koncertem oslavil desáté narozeniny. Jeho repertoár se skládá hlavně z děl světových klasických skladatelů, moderní žánry mu však taky nejsou cizí. Za prozpívaná léta už spolupracoval s mnoha profesionálními institucemi, sólisty, dirigenty, občas vyjíždí i do zahraničí. „V současné době také vystupujeme i v Národním divadle Brno v operní inscenaci Bohuslava Martinů - Hry o Marii,“ zmiňuje sbormistr Vajda jeden z posledních úspěchů tělesa.

Zpěváci se na zkoušky schází vždy v pondělí a ve středu od 18:30 do 21:30 hodin na pedagogické fakultě. Navíc každý rok tráví dva víkendy soustředěním na Vysočině.

Zájemci se mohou na konkurzu domluvit přímo se sbormistrem na jeho e-mailu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript..

Hlavní novinky