Přejít na hlavní obsah

Gypsywood Players zahrají Shakespearovu klasiku

Studentský divadelní spolek uvede 15. a 17. prosince Sen noci svatojánské.

Z představení Farma zvířat uváděného na jaře.

Sen noci svatojánské uvede ve středu 15. prosince a poté v repríze 17. prosince divadelní soubor The Gypsywood Players. Studentští herci z katedry anglistiky a amerikanistiky nastudovali Shakespearovu klasiku a v angličtině ji představí na prknech BuranTeatru.

„Hra má asi 20 postav, které jsou mezi sebou různě propojené a zamilované jedna přes druhou,“ popsal jádro hry Tomáš Varga, manažer souboru. Jeho ansámbl je složen především ze studentů angličtiny z filozofické fakulty a několika zahraničních studentů.

Role režiséra se chopil Jeffrey Smith, americký odborník na Williama Shakespeara. Ten také hru upravil pro brněnské anglicky rozumící publikum. „Původní hra je dlouhá, režisér ji ale zvládl zkrátit na hodinu a půl a přitom zachovat její smysl,“ popsal dále Varga.

Čtyřicetihlavý soubor (nejde zdaleka jen o herce, součástí jsou také muzikanti, kostyméři či technici) zkoušel tento divadelní kus každý týden už od jara. Zapojení do The Gypsywood Players, jehož historie na katedře anglistiky sahá až do roku 1965, se stalo také regulérním předmětem, za jehož absolvování mohou studenti získat tři kredity.

„Účinkování v souboru je důležitá součást mého života, ráda bych na divadelních prknech zůstala i v budoucnu,“ popsala Denisa Šantová, která v Shakespearově hře hraje Hippolitu, jednu z hlavních postav. „Humor ve hře je ale specifický, některé vtipy pochopíme až na podesáté. Pro diváka, který hru vidí jednou, to může být těžší,“ dodala Šantová. Jedním dechem ale dodává, že jde o poměrně známou hru, jejíž obsah diváci většinou aspoň zhruba znají.

Středeční premiéra už je beznadějně vyprodaná, Sen noci svatojánské bude ale možné zhlédnout také v repríze 17. prosince. Vstupné pro studenty je 50 a pro ostatní 100 Kč.

Novou hru bude soubor vybírat opět na jaře, do té doby bude se současným kusem hostovat například v Lodzi, Grazu či Wolfsburgu.

Hlavní novinky