Přejít na hlavní obsah

Průvodce studentským bydlením v Brně. Jak hledat a najít?

Srpen je ideální čas pro hledání studentského privátu. Jak na to a na co si dát pozor?

V centru, či na kraji, sdílený, nebo samostatný, vybavený, či nevybavený... tato dilemata řeší nejeden student, který hledá bydlení. Právě nyní začíná sezóna nabídek a poptávek. Přinášíme vám pár tipů, kde nejlépe hledat, na co se zaměřit a také na co si dát pozor.

Pokud sháníte bydlení od začátku podzimního semestru, vyplatí se začít už nyní. Mnoho studentů netráví léto v Brně, a tak se uvolňuje spousta bytů. Před začátkem semestru hledá bydlení každý druhý, a tak se vyplatí mít před ostatními náskok a začít už v létě. Předtím, než se do hledání pustíte, je třeba ujasnit si základní kritéria výběru bydlení.

Koleje, nebo privát? Na koleje se hlásí zejména čerství studenti. Bydlení na kolejích má svá specifika a každý by si ho měl na vlastní kůži vyzkoušet. O tom, co to obnáší, si přečtěte v článku níže.

Ti, kteří kolejím už odrostli, nebo je to prostě neláká a poohlížejí se po bydlení v soukromém bytě, mají nepřeberné možnosti, co se lokality, vybavení, uspořádání a ceny týče. Studentské město Brno nabízí různé typy studentských bytů, od těch s prvorepublikovou atmosférou a vysokými stropy v centru až po „králíkárny“ na sídlišti na kraji města.

V centru nebo na okraji?
Obojí má své výhody a nevýhody. Zatímco někdo upřednostňuje snadnou a rychlou dostupnost do centra a do školy, jiný preferuje možnost zajít si do přírody hned za domem a do centra si rád dojede.

„Bydlení v centru mělo tu výhodu, že se člověk nemusel vázat na MHD a na rozjezdy. Velkou nevýhodou byli lidé, kteří se pohybovali na Mendláku, kde jsem bydlela, byla tam spousta bezdomovců, feťáků a dalších pochybných existencí. Ve dne v noci tam byl konstantní hluk,“ vzpomíná Kateřina Jůzová, studentka přírodovědecké fakulty.

A kde tedy bydlení shánět? Možností je spousta, oblíbenou variantou je inzerce v Informačním systému MU. Je velmi pružná a rychlá, sehnat byt či pokoj zde můžete klidně do pár dní. Hlavně nemusíte platit za zprostředkování realitní kanceláři. Podobně dobře funguje taky portál bydleni.muni.cz, kde najdete desítky nabídek zaměřených přímo na studenty.

Nepřeberné možnosti nabízí také Facebook. Přidejte se do skupin, jako Bydlení v BrněBydlení BRNO nebo Studentské bydlení a podobně. Dále můžete využít klasickou inzerci na internetu, ale většinou se nevyhnete nutnosti zaplatit za zprostředkování realitní kanceláři. Alternativou je bezrealitky.cz či podobné portály.

Co se kritérií bydlení týče, tím zásadním je také počet spolubydlících a jejich povaha. Je rozdíl, zda se ráno o koupelnu dělíte se dvěma, nebo šesti spolubydlícími a zda noc co noc pořádají party, či ráno vstávají do práce. Spolubydlící jsou důležitým kritériem, hlavně pokud s nimi sdílíte pokoj. Ideální je domluvit se s kamarádem či známým. Kvůli spolubydlení a jiným návykům a zvykům vznikají třecí plochy a konflikty.

„Když jsem začala chodit do práce, vyhledávala jsem klid a také mi začaly vadit návyky mých spolubydlících – když člověk odchází z čisté kuchyně, tak by se do ni rád vrátil. Některá děvčata jsou větší čuňata než kluci a nedokáží si po sobě uklidit,“ vzpomíná Kateřina.

Za kolik?
Určujícím faktorem je také cena. Bydlení ve sdíleném pokoji, třeba ve třech, může začínat na dvou tisících. Pokud chcete pokoj jen sami pro sebe zaplatíte kolem 4500 až 6000 Kč.

Průměrná cena za pokoj v centru Brně sdílený ve dvou lidech je kolem 3000 korun. Při nastěhování je navíc zvykem zaplatit vratnou kauci ve výši jednoho nájmu. Se vzdáleností od centra a s počtem spolubydlících cena klesá.

Při výběru si zjistěte, jestli je cena včetně energií a internetu. Svou roli hraje i fakt, zda je pokoj vybavený, či bez nábytku, což se může výrazně promítnout do nákladů. Obecně jsou k mání byty vybavené základním nábytkem jako postel, stůl a židle a skříň, ale nabízejí se i pokoje zcela prázdné. Mezi studenty však koluje použitý nábytek, který si za hubičku můžete odkoupit třeba na facebookových stránkách Studentský nábytek BRNO – BAZAR.

Nebojte se být všeteční, detaily hrají roli
Při výběru bytu či pokoje si dějte pozor na drobnosti, které vám mohou uniknout, ale později znepříjemnit bydlení. „Vždycky jsem se zaměřovala na okolní prostředí, atmosféru bytu, kdo jsou spolubydlící a na kterou stranu je pokoj orientovaný, a samozřejmě i na to, jak je nastavená cena – jak vysoké jsou zálohy za elektřinu, vodu, plyn a jak vysoký je nájem,“ sděluje své zkušenosti studentka fakulty sociálních studií Zuzana Tomášková.

Zkontrolujte si rychlost připojení k internetu, obzvlášť ve starších domech s tlustými zdmi wi-fi nemusí dosáhnout až do vašeho pokoje nebo je připojení velmi pomalé či vypadává.

„V mém bývalém bytě jsem nebyla příliš spokojená. Byt byl dokončen těsně před začátkem semestru a neustále vypadával internet, přičemž bytný nebyl schopný s tím nic dělat,“ stěžuje si Zuzana.

Důležitá je také orientace pokoje, hlavně přes léto. V některých panelových domech může teplota dosahovat závratných výšin. Vyplatí se taky zkontrolovat si okna a dveře. Ve staré zástavbě v centru v zimě může být průvan a zima od podlahy.

Častým chytákem jsou průchozí pokoje. Ne každému vyhovuje, že přes jeho pokoj prochází spolubydlící do toho svého.

Vždy se taky ptejte na sousedy a hlučnost z ulice, ideálně se na vyhlédnutém bytě zastavte v různé denní doby, hlavně u pokojů orientovaných k silnici, kde ve špičce může být velmi rušno a plno smogu. Častým problémem může být také nedostatek teplé vody.

Zajímejte se především o to, zda dostanete podnájemní smlouvu a jaké jsou její náležitosti, ve spoustě studentských bytů se bydlí pouze „na dobré slovo“, což nemusí být vždy výhodné. „Často jsem narazila na inzeráty, kde nabízejí krásné pokoje za směšné peníze, s tím, že občas přijde na „návštěvu“ mladý a pohledný pan domácí. Z toho se mi chtělo zvracet,“ říká Kateřina.

Hlavní novinky