Přejít na hlavní obsah

8 věcí, které byste měli stihnout do začátku semestru

Že semestr startuje až za měsíc? S některými věcmi je dobré nečekat.

(Aktualizováno pro rok 2017) Do začátku nového semestru sice zbývá ještě poměrně dost času, větší část léta je ale za námi. Vyplatí se tak myslet dopředu a před zasednutím do přednáškových lavic ještě stihnout několik důležitých věcí. Tady je seznam toho, na co se v následujících dnech zaměřit.

1. Zajistit si bydlení
Nejpozději se začátkem výuky budete potřebovat někam složit hlavu, a to nehledě na to, zda jste v Brně čerstvými nováčky nebo zkušenými matadory. Pokud tedy ještě nemáte bydlení zajištěné, je nejvyšší čas. Místa na kolejích Masarykovy univerzity už jsou obsazena, nějaká postel se ale občas uvolní, vyplatí se tedy sledovat web Správy kolejí a menz. Další možností jsou priváty, kterých je sice v Brně spousta, stejně tak je ale spousta zájemců o ně. Svůj byt si proto zamluvte co nejdříve, pomoci vám může web bydleni.muni.cz.

2. Vyřídit šalinkartu a nezbytná lejstra
Volný pohyb hromadnou dopravou po celém Brně ocení každý student. Ať už se rozhodnete koupit si šalinkartu čtvrtletní, půlroční nebo celoroční, čeká vás návštěva dopravního podniku a studijního oddělení. Možná se vám ještě zdaleka nechce řešit starosti tohoto typu, s prvními dny školy ale fronty na obou místech několikanásobně nabobtnají, proto stojí za to mít šalinkartu i další lejstra vyřízená několik dní dopředu. Studijní oddělení ještě mohou fungovat v omezeném provozu, jejich otevírací dobu si proto předem ověřte.

3. Doregistrovat předměty
Registrace předmětů běží na všech fakultách, na některých už i jejich zápis. Je tedy nejvyšší čas naplánovat si další semestr studia a doregistrovat chybějící předměty. Kromě povinných a povinně volitelných předmětů můžete vyplnit volná okénka v rozvrhu některým z kurzů, které jsou nabízeny všem studentům Masarykovy univerzity.

4. Zajistit si brigádu
Přivydělat si nějakou tu korunu do studentského rozpočtu se v průběhu semestru určitě hodí. Pokud vám studijní povinnosti nezabírají beznadějně všechen možný čas, je ideálním řešením brigáda. Ať už plánujete programovat webové stránky nebo zasednout za pokladnu v supermarketu, vyplatí se zamluvit si místo už nyní. Pomoci vám může vývěska práce v ISu.

5. Vybrat si téma závěrečné práce
Výběr tématu bakalářské či diplomové práce patří k těm činnostem, které většina studentů odkládá jak nejdéle je to možné. Pokud se ale závěr vašeho studia blíží, je letní volno ideální příležitostí ujasnit si, čemu byste se ve své práci chtěli věnovat. S příchodem dnů nabitých přednáškami a seminárkami už na to takový prostor mít nebudete.

6. Stihnout aspoň něco, co nestíháte jindy
Každý z vás si určitě aspoň jednou v průběhu akademického roku řekl, že něco udělá během léta, až na to bude mít dostatek času. Většinou to ale s tou aktivitou ve dnech volna nakonec není tak horké. Pokud jste tedy ani vy zatím nestihli nic z toho, co jste si předsevzali udělat o prázdninách, ještě máte šanci to změnit. Aktualizovat svou webovou stránku nebo profil na LinkedInu, roztřídit knížky v knihovně, napsat dlouho odkládaný odborný článek nebo se pustit do třídění fotek. To vše se ještě do konce léta dá stihnout.

7. Dopřát si pořádný letní zážitek
Aby vám uplynulé léto utkvělo v paměti po celý zbytek roku, sluší se ho zakončit nějakým typicky letním zážitkem. Pokud si pospíšíte, stihnete ještě s přáteli zajít do letního kina (zkuste Scalní letňák, nebo využijte slevy Brněnského filmového léta), navštívit některé z divadelních představení pod širým nebem, zorganizovat piknik v jednom z brněnských parků, zúčastnit se nočního pozorování oblohy v brněnské hvězdárně nebo vyrazit na zajímavý výlet do okolí Brna.

8. Trochu se válet
A protože jsou to konec konců pořád ještě prázdniny, je potřeba je využít k nabrání sil na všechno, co vás čeká na podzim a v zimě. Vůbec tedy neuškodí občas nedělat nic nebo se jen tak válet. Může se totiž stát, že na to už po zbytek roku také čas nebude.

Hlavní novinky