Přejít na hlavní obsah

Filozofické divadlo se vrací s hrou o zmraženém Adamovi v platónské obci

Představení Obcování s Ústavou aneb Hra o Platónovi bez Platóna uvede 8. a 15. prosince.

Z představení Jaký je smysl života.

Už máte dost facebooků, hloupých seriálů, proudu swagu a hipsterství všude okolo? Nechte se na jeden večer přenést do světa, kde lidé zahodili malichernosti, začali šlechtit svůj intelekt a pěstovat filozofii. To se podařilo Adamovi, hlavní postavě divadelní hry, kterou uvede Kočovná filozofická divadelní společnost.

„Adam se nechá zmrazit a probudí se do variace na platónskou obec,“ popisuje Michal Stránský, autor a jeden z režisérů představení Obcování s Ústavou aneb Hra o Platónovi bez Platóna.

Divadelní soubor příběh představí tento čtvrtek 8. prosince v 19.30 v místnosti B2.13 na Filozofické fakultě MU, Arne Nováka 1. O týden později, 15. prosince se pak na stejném místě odehraje druhá premiéra v jiném obsazení.

„Kromě těchto dvou tradičních představení také pojedeme na pravidelný výjezdní koč do Lanškrouna a budeme hledat další příležitosti. Hrajeme rádi, tak hrajeme pro každého, kdo nás nechá,“ říká Michal Stránský. Druhým režisérem představení je tradiční člen souboru a student filozofie Petr Kopáček.

Aktuální hra je reprízou prvotiny Michala Stránského, kterou spolek ve výrazně obměněném složení uvedl už v roce 2010. Z pera Michala Stránského, který je v posledních letech hlavním autorem divadla, už nadšenci zahráli třeba hru Macabre! nebo Pro dobrou věc.

„Jsme unikátní tím, že naše hry přibližují filozofii nefilozofickému publiku a vzdělávají. Ale důležité je i pobavit. Mým primárním cílem při psaní je tedy najít kompromis mezi jedním a druhým,” popisuje Stránský, doktorský absolvent filozofické fakulty.

Netradiční soubor, který se v autorských hrách věnuje výhradně filozofii, vznikl na fakultě v roce 1999. Jedním ze zakládajících členů byl Josef Petrželka, který je dodnes jeho principálem. První uvedenou hrou bylo Podobenství o jeskyni.

Soubor tvoří dnes asi 20 amatérských herců. „Tuto sezónu slavíme rekord v počtu nově přihlášených členů,” říká Stránský a pochvaluje si jejich nadšení. O tom, jakou hru soubor uvede v jarním semestru, se rozhodne na divadelním konventu mezi semestry.

Podívejte se na trailer

Hlavní novinky