Přejít na hlavní obsah

Mladý biochemik zkoumá rakovinu už od druháku na střední

Marek Feith má před sebou druhý semestr na Přírodovědecké fakultě MU, ale také mezinárodní úspěchy ve výzkumu.

Loni na jaře získal Marek ještě jako středoškolák zlatou medaili v mezinárodní soutěži The Beijing Youth Science Creation Competition.

Zatímco v první třídě základní školy mají děti docela jasnou představu, čím by chtěly být, tak v prvním ročníku střední školy je to spíš naopak. Marek Feith však už v té době věděl, že chce studovat biochemii. Teď má za sebou nejen první semestr na Přírodovědecké fakultě MU, ale také mezinárodní úspěchy ve výzkumu.

Loni na jaře získal ještě jako středoškolák zlatou medaili v mezinárodní soutěži The Beijing Youth Science Creation Competition, na kterou byl nominován jako úspěšný řešitel Středoškolské odborné činnosti a soutěže pořádané asociací Amavet. Výzkum věnující se biochemii nádorů hlavy a krku zpracovával v laboratoři Michala Masaříka na Lékařské fakultě MU.

„Vždycky mě bavila biologie a chemie a prakticky od prváku jsem podřizoval všechno tomu, abych se dostal na vysokou školu bez přijímaček. Věděl jsem, že nechci studovat čistě chemii, ale chtěl jsem mít přesah i do biologie,“ říká Marek.

Už ve druhém ročníku chemické průmyslovky se díky svému učiteli biochemie dostal do laboratoří Masarykovy univerzity. Chodil tam dvakrát až třikrát týdně. „Bylo to hodně časově náročné, ale nikdy mi nepřišlo, že by mě to nějak omezovalo. Stíhal jsem ještě každý den sportovní trénink a myslím, že jsem měl i slušné známky ve škole,“ vzpomíná, ale s úsměvem dodává, že spával někdy tak málo, že pak chodil pozdě do školy.

Jak zjistit agresivitu nádorů
Když poprvé přišel do univerzitní laboratoře, mohl si vybrat z několika témat. Zvolil si nádory hlavy.

„Jsou o něco méně prozkoumané než například nádory prostaty, které v laboratoři také studujeme. Už v SOČce jsem se věnoval hledání takzvaných markerů, což jsou molekuly, které by mohly pomoci stanovit například rozsah nádoru, jeho agresivitu nebo to, zda tvoří v těle metastázy,“ popisuje Marek, čím se už čtvrtým rokem zabývá.

Díky molekulám specifickým pro daný nádor by se mohlo případné onemocnění odhalit už v raných stádiích a mohlo by to také pomoci k tomu, aby pacient dostal individualizovanou léčbu.

„Je ale těžké podobné markery specifikovat, protože se v těle mohou tvořit kvůli celé řadě jiných, zcela nesouvisejících procesů. V současnosti je vytipovaných několik desítek molekul, které by pro tyto typy nádorů mohly být určující, a my se zabýváme jejich testováním,“ dodává.

S tímto výzkumem uspěl i na soutěži v Pekingu, kde strávil loni na jaře týden, a byl to pro něj velmi silný zážitek. „V Číně jsou hodně vidět kontrasty mezi městem a vesnicí. Na vesnicích je velká chudoba, kterou bylo vidět, i když jsme jimi jen projížděli. Naopak Peking je moderní město, i když je špinavé, přelidněné, doprava je tam katastrofální a chodci mají problém dostat se přes silnici.“

I když ho málem dvakrát přejelo auto, na soutěž má jen dobré vzpomínky. „Potkal jsem lidi z různých částí světa a například s Australany jsem stále v kontaktu,“ říká Marek, který uspěl v kategorii lékařských a zdravotních věd,do níž se přihlásilo na 70 projektů.

Díky zlaté medaili se také dostal do programu Talentovaní studenti Jihomoravského centra pro mezinárodní mobilitu. Bude tak po určitou dobu dostávat každý rok třicet tisíc korun na osobní rozvoj. Musí ale také plnit podmínky programu, například mít dobrý prospěch.

Doufá, že se mu to podaří, ale přiznává, že nečekal, že vysoká škola bude až tak náročná. „Nevěřil jsem, že se budu muset tolik učit. Musel jsem omezit tréninky, ale tak to má být,“ říká student, který se v uplynulém semestru trápil hlavně s matematikou.

Přesto dál hraje florbal za Bulldogs Brno, jezdí na kole nebo hraje tenis. „Snažím se každý den hýbat a chtěl bych si tento zvyk udržet,“ podotýká mladý biochemik.

Hlavní novinky