Za domácími nanuky vyrazte na Husovu. Stojí se na ně fronty

Pokud patříte mezi ty, kteří mají léto neodmyslitelně spojené s čerstvým ovocem a ledovým osvěžením, měli byste ještě stihnout vyzkoušet některý z nanuků, které vyrábí Klára Eliášová a Soňa Borodáčová. Mladé umělkyně vyrábějí ledové potěšení všech možných příchutí a prodávají ho v kulturním prostoru Praha v Husově ulici v Brně. Tam se na ně někdy dokonce stojí fronty.

Meloun s koprem, třešeň s belgickým višňovým pivem nebo třeba meruňka s čajem Earl Grey. To je jen zlomek originálních příchutí, které autorky pravidelně obměňují a které zákazníci mohou vyzkoušet.

„Vymýšlíme pořád nové, takže zákazníci skoro nemají šanci natrefit na jednu příchuť dvakrát. Baví nás s příchutěmi experimentovat, i když přes léto na to skoro není čas,“ prozradila Klára Eliášová.

Právě ona s výrobou domácích nanuků před třemi lety začala, a když přišla možnost zařadit je do nabídky nově vznikající kavárny v prostorách Fóra pro architekturu a média, neváhala. Do nanuků se totiž zamilovala na studijním pobytu v Itálii a mrzelo ji, že v České republice se tehdy kvalitní nanuk v podstatě nedal sehnat.

Zpočátku vyráběla nanuky v několika málo formičkách a na jejich uskladnění stačil jeden malý mrazák, postupně se ale dle jejích slov v Brně rozpoutalo nanukové šílenství.

Po čase se k ní přidala ještě Soňa Borodáčová, která je mimo jiné absolventka Filozofické fakulty MU a hlavní produkční celého kulturního prostoru. Do té doby nanuky jen ochutnávala, nyní společně vymýšlejí příchuti i vyrábějí nanuky.

„Nad některými kombinacemi přemýšlíme hodně dlouho, jiné zase vzniknou tak, že jdeme na trh a nakoupíme čerstvé ovoce, které tam zrovna je k dispozici. Tipy už ale dostáváme i od zákazníků a kamarádů,“ popisuje Eliášová.

Nanuky ale dvojice žen nevyrábí zdaleka jen z ovoce. V nabídce se objevují třeba také nanuky obalené v čokoládě, se sušenkami nebo s alkoholem. V jedné várce jich někdy vyrobí i 150 a ty nejžádanější jsou pryč během několika dní. Poptávka po nanucích z brněnské Prahy je i na soukromých akcích, svatbách či v jiných kavárnách.

S výrobou netradičních mražených pochutin obě ženy neplánují jen tak skončit. „Baví nás to a ještě je tolik příchutí, které chceme vyzkoušet. Na plný úvazek to dělat nechceme, je dobré kombinovat to i s normální prací. Uživit by se tím ale asi šlo, i když jde o sezónní záležitost,“ uzavírá Eliášová.

Masarykova univerzita | Masaryk university