Přejít na hlavní obsah

Pěvecký sbor Masarykovy univerzity hledá mužské hlasy

Lákadlem je nejen skvělý kolektiv, který už posbíral řadu cen, ale i šest kreditů za semestr k dobru.

Jste v prváku a chcete poznat nové lidi? Anebo jste už zaběhlí studenti, kteří svůj vytříbený hlas skrývají před veřejností? Ať už patříte do první či druhé skupiny, máte jedinečnou šanci přidat se do Pěveckého sboru Masarykovy univerzity. Lákadlem je nejen skvělý kolektiv, ale i šest kreditů za semestr k dobru.

„Tentokrát sháníme spíše mužské hlasy, a to tenor, baryton, bas a také alt. Kluci mají o zpívání obecně menší zájem než holky, takže většinou sháníme právě je,“ uvedl sbormistr Michal Vajda. „To ale neznamená, že se slečny hlásit nemohou. Teď bychom potřebovaly hlavně alty. Jsme studentský sbor, takže se nám lidé více střídají a občas se stane, že jich naráz odejde více, a to z jedné hlasové skupiny. Pak je potřeba nabrat více zpěváků naráz,“ dodává.

Kdo sbor své univerzity nezná, zřejmě neví, jakými přednostmi se může pyšnit. Je to v prvé řadě spolupráce s operou Národního divadla, s Filharmonií Bohuslava Martinů a v rámci projektu Beauty and the Beat také se zpěvačkou Tarjou Turunen nebo zpěvákem Mikem Terranou.

„Spolupráce s Tarjou byla hodně obohacující. Ze středoškolského sboru se člověk dostane mezi poloprofesionály, a hned nato vás postaví mezi světové špičky v oboru,“ komentuje svůj zážitek sopranistka Ivana Kozáková.

„Na následující sezónu se opravdu těším,“ prozrazuje viceprezidentka sboru Simona Sváčková, „hned ze začátku jsme pozváni na festival Talichův Beroun, pak nás čekají dvě víkendová soustředění a jarní koncertní turné po Švýcarsku, kde se nám podařilo domluvit šest koncertů.“

Pod vedením sbormistra Michala Vajdy, mimo jiné držitele Ceny Ferdinanda Vacha, se soubor účastní mnoha prestižních festivalů. Jsou to například Smetanova Litomyšl, Festa Academica a Montreux Choral Festival. Posbíral už také řadu mezinárodních ocenění pro amatérské pěvecké sbory.

Sbor zkouší na Pedagogické fakultě MU, a to vždy v pondělí a ve středu od 18:30 do 21:30 hodin. Těšit se můžete také na pravidelné semestrální soustředění na Vysočině.

Hlavní novinky