Přejít na hlavní obsah

Přehled služeb pro studenty: Nechte si pomoct a poradit

Abyste si vždy věděli rady, podívejte se na základní služby, které vám univerzita nabízí.

Ať už je to skenování a tisk, bydlení na koleji, kurzy angličtiny nebo zahraniční pobyt, na všechno jsou tady specialisté připravení vám pomoct a poradit.

Během studia na Masarykově univerzitě budete určitě dříve či později potřebovat něco zařídit. Ať už je to skenování a tisk, bydlení na koleji, kurzy angličtiny nebo zahraniční pobyt, na všechno jsou tady specialisté připravení vám pomoct a poradit. Abyste si vždycky věděli rady, podívejte se na základní služby, které vám univerzita nabízí.

Studovna pro všechny případy

Celouniverzitní počítačová studovna neboli „cépéeska“ je záchranou pro všechny, kteří potřebují v klidu studovat, psát seminárku, tisknout nebo se jen připojit k internetu. To vše je v budově na Komenského náměstí k dispozici nonstop pro všechny studenty a zaměstnance univerzity. K přístupu vám stačí ISIC karta a můžete buď využít některého ze 109 počítačů, nebo si přinést vlastní notebook. Počítače jsou vybaveny standardní sadou programů a jsou napojeny na tiskárny i skenery.

SUPO místo banky

SUPO je věc, která vám opravdu hodně zjednoduší život. Jedná se o centrální systém úhrad na Masarykově univerzitě čili účet, ze kterého lze platit koleje, tisk ve všech knihovnách Muni, poplatky třeba za zpožděné vrácení knih a další věci. Účet si nejprve musíte aktivovat, pak už si na něj jen stačí poslat nějaké peníze a prostřednictvím karty ISIC platit.

Peníze na SUPO účet si můžete vložit bankovním převodem nebo hotově přes speciální přístroje umístěné většinou v knihovnách. Nespleťte si ho ale s účtem WebKredit, ze kterého se platí třeba obědy v menzách. Mezi těmito dvěma účty lze peníze navzájem převádět, ale netvoří jeden balíček.

Vyjeďte do zahraničí

Centrum zahraniční spolupráce zajišťuje na univerzitě všechny zahraniční pobyty, na které se vám naskytne šance vyjet. S jeho pracovníky budete řešit přihlášku na Erasmus, výjezd na pracovní stáž, ale třeba i žádost o stipendium na letní školu. Pokud chcete být o všech aktuálních možnostech informováni, zaregistrujte se na webu a nechejte si posílat pravidelný newsletter. Navštívit je můžete v budově na Komenského náměstí, tam ostatně najdete většinu centrálních služeb univerzity, o kterých bude řeč níže.

Rozjezd kariéry už při studiu

Nikdy není příliš brzy uvažovat o kariéře a podnikat první kroky k jejímu budování. Studijní léta jsou k tomu ideální dobou. Potřebnou podporu nabízí Kariérní centrum MU. To pravidelně pořádá kariérní konzultace či cvičné pohovory, provozuje na webu kariérní poradnu a zprostředkovává zajímavé nabídky práce či brigád. Mimo jiné spravuje také unikátní portál JobCheckIN, který propojuje studenty a čerstvé absolventy Muni se zaměstnavateli, kteří na webu inzerují pracovní nabídky výhradně pro ně. Portál je propojený s Informačním systémem MU, a registrace do něj zabere jen chvíli.

Jídlo a střecha nad hlavou

Jak už napovídá název, Správa kolejí a menz MU se stará o to, abyste měli kde složit hlavu a kde se najíst, pokud to zrovna potřebujete. V její nabídce je více než čtyři tisíce lůžek na kolejích po celém Brně v různých cenových relacích. Spravuje také menzy Muni, které nabízejí teplá jídla za studentské ceny. Ty největší jsou v kampusu, na Moravském náměstí, v areálu kolejí Vinařská či na právnické fakultě.

Jazyky z celého světa

Jazykové vzdělání na všech fakultách univerzity zajišťuje speciální Centrum jazykového vzdělávání, které se zaměřuje na akademické dovednosti v hlavních světových jazycích. Vedle povinné výuky cizích jazyků, se kterou se dřív nebo později určitě setkáte, organizuje také další pravidelné jazykové kurzy či přípravy na mezinárodně uznávané certifikáty. V létě zase máte možnost zúčastnit se některé z jejich letních škol. Podívejte se na web.

Psychologické poradenství

Jste v náročné životní situaci? Současné studium vás nenaplňuje a nevíte, jak se rozhodnout? Máte potíže s pamětí nebo se soustředěním? Nevíte, jak komunikovat s lidmi kolem vás nebo řešíte partnerskou krizi? Využijte psychologické poradenství, které nabízí nově budované Poradenské centrum MU v rozsahu až pěti 50minutových konzultací zdarma. Čas a místo konzultace si můžete domluvit na e-mailové adrese Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Teiresiás boří bariéry

Středisko pro pomoc studentům se specifickými nároky neboli Teiresiás zajišťuje, aby bylo studium na Muni přístupné také studentům nevidomým, slabozrakým, neslyšícím, s pohybovým handicapem či s jinými speciálními potřebami. Pro tyto studenty zajišťuje nezbytný servis. Centrum také dbá o maximální možnou bezbariérovost prostor univerzity a vydává speciálně upravené studijní materiály.

Knihovna na každé fakultě

Každá fakulta Muni disponuje svou vlastní ústřední knihovnou. Ta vždycky nabízí široký výběr knih a periodik s oborovým zaměřením, kromě toho jsou ale součástí knihoven také studovny či skupinové seminární místnosti. Při přípravě na výuku v nich určitě strávíte nejedno odpoledne, v některých z nich jsou k dispozici doplňkové služby jako půjčovna sluchátek či flash disků a nabízejí i zajímavé semináře třeba o práci s elektronickými zdroji. Výhodou navíc je, že jako studenti Muni můžete navštěvovat knihovny všech fakult.

Sportem ku zdraví

Veškerou výuku sportů pro studenty zajišťuje Centrum univerzitního sportu. Z nepřeberné nabídky tělocviků musí každý student aspoň ve dvou semestrech některé absolvovat, dalších pak může využít za drobný poplatek. Pronajmout si ale můžete i sportoviště a tělocvičny Muni pro vlastní jednorázové nebo celosemestrální aktivity, třeba na fotbalové turnaje s kamarády. Ceny jsou příznivější než u komerčních subjektů.

Hlavní novinky