Přejít na hlavní obsah

Jarmark představil studentské spolky. Zapojit se může každý

Naučte se debatovat, pomáhejte potřebným nebo se staňte součástí studentského média.

Kvalitní vyplnění volného času, praxe ke studiu nebo možnost seberealizace. Pokud jste ještě neslyšeli o studentských spolcích, je nejvyšší čas, protože právě to všechno nabízejí.

Ve středu se atrium Fakulty sociálních studií MU zaplnilo organizacemi, které nabídly širokou škálu mezinárodních i domovských projektů, v nichž se studenti mohou angažovat. Jestli jste to nestihli, tady je malá ochutnávka.

Jarmark tradičně organizovala studentská unie Masarykovy univerzity Munie, která rozvíjí spolupráci mezi studenty, univerzitou a studentskými spolky a stojí třeba za celouniverzitním studentským plesem nebo turnajem ve florbalu mezi MU a VUT.

„Naším primárním cílem je nejen nastupující, ale i stávající studenty seznámit s řadou příležitostí, které Masarykova univerzita nabízí. Letos se na jarmarku objevilo skoro dvacet spolků, vybrat tak mohl každý,“ vysvětlila Johana Bojanovská z Munie.

Stánek Mezinárodní studentské klubu MU, ve kterém se můžete podílet na přípravě programu pro zahraniční studenty na Muni.

Chcete debatovat?

Rozvíjet kritické myšlení a komunikační dovednosti umožňuje třeba spolek MuniMun. Zájemce láká na možnost vyzkoušet si, jaké to je být delegátem na simulovaném zasedání Organizace spojených národů. Konference se zabývají tématy mezinárodních vztahů a diplomacie, a to v anglickém jazyce.

„Součástí je vždy bohatý společenský program, například gala večer nebo úvodní recepce. Tento rok máme záštitu ministra zahraničních věcí a hejtmana Jihomoravského kraje,“ doplňuje vedoucí projektu Matej Ondreják. Zasedání se uskuteční od 16. do 19. listopadu.

Spolek Otevřeno sdružuje především studenty učitelství. Snaží se i zlepšení jejich profesní přípravy.

Argumentační dovednosti je možné si prohloubit také v Debatním klubu studentů Masarykovy univerzity. V debatě se střetávají dva týmy, které se snaží obhájit nebo vyvrátit zadanou tezi. Jaké bude tým zastávat stanovisko, se rozhodne losem. Zajímavé pak je, že se musíte snažit obhajovat třeba i tezi, s níž vnitřně nesouhlasíte.

U stolku Students for Liberty, který se zaměřuje zejména na pořádání přednášek a konferencí na zajímavá společenská témata, si členové spolku pro návštěvníky připravili test liberálnosti. K několika výrokům mohl každý přilepit červený nebo zelený puntík podle toho, jestli s ním souhlasí. Odpovídat bylo možné například na otázky, zda by lidé měli právo užívat drogy, nebo jestli by se v Česku měla postavit mešita.

Chcete podpořit dobrou věc?

Studenti z dobročinného spolku Mise naděje se řídí heslem: Pomáhat těm, kteří si nemohou pomoci sami. „Máme řadu projektů – doučujeme děti v dětském domově, pomáháme seniorům nebo lidem s poruchami autistického spektra. Do našich aktivit se může zapojit každý, hodit se to může i jako praxe k některým oborům,“ podotýká Markéta Havlíčková, studentka veřejné ekonomiky a správy.

Chcete vycestovat do zahraničí?

Zajímavá prezentace o možnostech vycestování do zahraničí byla k vidění u stánku jedno z největších studentských spolků Aiesec. Zájemci si mohli poslechnout informace o nabídce pracovních nebo dobrovolnických stáží. Délka pobytu je různá, pohybuje se od tří do osmnácti měsíců, u dobrovolnických v rozmezí od šesti do osmi týdnů.

„Nabízíme i možnost zúčastnit se interaktivních jazykových projektů. Jednou z našich specialit je také to, že si studenti u sebe na nějaký čas mohou ubytovat zahraničního studenta,“ komentují Sofie Bojková a Michaela Hrubcová z Aiesec.

Chcete se vypsat?

Studenty žurnalistiky, bohemistiky a další psavce by mohla zaujmout možnost psát pro studentské literární revue Pulsy nebo pro Halasu, časopisu studentů fakulty sociálních studií. Lze se také realizovat ve studentském online časopisu Lemur, jenž sleduje dění na všech fakultách Muni a věnuje se také společenským a kulturním novinkám v Brně.

Hlavní novinky