Přejít na hlavní obsah

Tvůrkyně raw dezertů: Lidé mají zbytečné předsudky

Alternativní způsoby výživy vyvolávají podle Anety Hyrníkové přehnané reakce.

Studentka Aneta Hyrníková tvrdí, že lidé mají vůči alternativním jídlům řadu předsudků.

Když má říct, podle jakých pravidel si volí to, co jí, je to podle Anety Hyrníkové těžké v mezích stávajícího rozdělení pojmenovat. „Nepřebírám bezmyšlenkovitě jeden směr. Beru různé jako inspiraci a vybírám si z toho, co mému tělu vyhovuje nejvíc,“ říká někdejší studentka žurnalistiky a bohemistiky. Nějaký čas byla vegan, ale jelikož si sem tam dopřává kvalitní kozí nebo ovčí mléčný výrobek, zařadila by se dnes mezi vegetariány. Výživou žije i jinak, vyrábí dezerty podle pravidel syrové stravy.

K vegetariánství ji směrovala už jako malou máma, k veganství se dostala tak, že s jeho pomocí chtěla zlepšit svůj celkový zdravotní stav a imunitu. Její stravovací zvyklosti hodně souvisí i s jógovou praxí. „Postupem času jsem se o sebe začala víc starat a nějak se to na sebe nabalovalo. Zjistila jsem, že třeba na maso nemám vůbec chuť, ale mléčný výrobek si příležitostně dám, když na něj má chuť. Neodpírám si je, ale vyhledávám je v co možná nejlepší kvalitě,“ přibližuje svoji filozofii Aneta, která někdy neodolá ani brambůrkům. „Občas si je klidně dám, ale nebývá mi po nich dobře. Lidé, kteří se nestravují konvenčně, mají obecně tělo citlivější, takže snadněji rozeznají, co je pro ně dobré a čemu by se měli raději vyhnout.“

Reakce na svůj nemasový životní styl prý zaznamenává různé, ať už pozitivní nebo negativní. A to nejen od lidí, kteří se stravují konvenčně, ale i od těch, kteří vyhledávají jinou okrajovou formu stravování.

Anetu tyhle diskuse podle jejích vlastních slov baví. Na jednu stranu souhlasí s tím, že někteří lidé si špatně zvolenou potravou mohou ubližovat, ale na druhou říká, že má většinová společnost také spoustu zbytečných předsudků. „ Všimla jsem si, že když je v běžném nespecializovaném podniku například u dezertu cedulka raw, reakce běžné populace je spíš rozpačitá. Může pramenit z toho, že lidé nevědí, co přesně si pod tím představit a raději si takový dezert nedají. Když tam ale cedulka není, dá si zákazník dort spíše a chutná mu,“ všimla si žena, která pracuje jako baristka v kavárně v centru Brna.

Sama se donedávna věnovala přípravě dortů pod značkou Rawberries. Teď má přestávku, ale pořád přemýšlí, že by se k připravování netradičních sladkých ale také zdravých dobrot vrátila. „Představuju si, že bych měla podnik, kde bych nabídla širokou škálu dobrot, aby si každý našel to svoje, dortík sobě na míru. Ať už je paleo, bezlepkář, vitarián, vegan nebo diabetik.“

„Představuju si, že bych měla podnik, kde by si pro sebe každý něco našel. Dělala bych i normální štrůdl nebo cheesecaky, ty mám moc ráda. Zároveň by se u mě našly bezlepkové věci, něco pro ty, kteří jedí raw, nebo pro vegany.

Hlavní novinky