Přejít na hlavní obsah

Zlo nikdy nebude dobrem. Studenti demonstrovali proti komunistickému poslanci

Na 3500 lidí přišlo na náměstí Svobody vyjádřit svůj odpor proti zvolení poslance KSČM Ondráčka do komise pro kontrolu GIBS.

Už podruhé v ne příliš velkém časovém rozmezí se studenti brněnských vysokých škol spojili, aby se shromáždili na náměstí Svobody. Na rozdíl od loňského 17. listopadu, který se nesl v tradičnějším duchu uctění statečnosti studentů let minulých, dnešní setkání už bylo odporem vůči konkrétní události minulého týdne. Tou je zvolení poslance KSČM Zdeňka Ondráčka do čela Stálé komise pro kontrolu činnosti Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS).

I když akci svolali studenti z Fakulty sociálních studií MU, nepřišli zdaleka jen oni. Náměstí zaplnilo asi 3500 lidí všech věkových skupin, kterým vadí, že funkci související s bezpečnostními sbory obsadil člověk, jenž v listopadu 1989 patřil k těm, kteří násilně potlačovali studentské protesty.

I proto se k dnešnímu protestu připojil svým prohlášením také Akademický senát Masarykovy univerzity. „Zvolením Zdeňka Ondráčka do pozice předsedy komise kontrolující GIBS dochází k relativizaci a rehabilitaci zločinné komunistické minulosti. Jako reprezentanty Masarykovy univerzity nás uráží, že se předsedou této komise stal člověk, který se podílel na represích mimo jiné proti mladým lidem a studentům v roce 1989, aniž by nad tím dodnes projevil lítost,“ unesli se dnes před těsně před demonstrací akademičtí senátoři (celé prohlášení ZDE).

Před demonstranty vystoupilo na náměstí Svobody několik řečníků z řad brněnských akademiků. Tím prvním byl rektor Masarykovy univerzity Mikuláš Bek, který v krátkém projevu ocenil především aktivitu studentů organizujících shromáždění.

Mikuláš Bek.

„Domnívám se, že jenom tehdy, když se studenti chopí aktivně své společenské role, můžeme zabránit tomu, aby se dějiny neopakovaly a univerzity stejně jako celá společnost neupadly do stavu, který já ještě bohužel pamatuji z doby, kdy se odehrávaly události, ke kterým se vztahuje dnešní příběh, kvůli kterému se tady scházíme,“ ocenil studentskou aktivitu rektor.

Mikuláše Beka vystřídal emeritní rektor Muni Petr Fiala, jenž vyzdvihl hodnoty svobody a demokracie, které se ale teď začínají otřásat v základech. Třetím řečníkem byl prorektor Janáčkovy akademie múzických umění Ivo Medek, jehož projev vyzdvihl reflexi společenských témat, která se ve sféře umění odehrávají spíše v rovině emocí.

Stanislav Balík.

Nejsilněji na shromážděné zapůsobilo vystoupení vedoucího katedry politologie Stanislava Balíka, který svou řeč uvedl citací biskupa podzemní církve, jenž ostatním doporučoval, aby v situacích, kdy jsou vyzváni k reakci na malé i velké životní výzvy, odpovídali slovy: „Ano a rád i když je to těžké.“

Stejně tak Balík, který se podle vlastních slov snažil až doteď být pouze nezúčastněným pozorovatelem a společenským vědcem, vycítil potřebu se k současné situaci vyjádřit. „Dobro není zlo a černá není bílá, jak se nás o tom snažili minulý týden přesvědčit poslanci ANO, SPD a KSČM, když relativizovali zločiny minulého režimu,“ uvedl. „Zvolení Zdeňka Ondráčka možná není tou největší kapkou, je však tou, kvůli níž už pomyslný pohár přetekl,“ líčil politolog.

Na konci svého projevu znovu vzpomenul Stanislava Krátkého a jeho radu, podle níž je třeba vždy na ďáblovy nabídky rezolutně odpovědět: „Táhni!“

Podívejte se na videozáznam ze shromáždění

V závěru celého setkání demonstranti symbolicky pozvedli bílé obušky z rolí papíru, protože pro ty skutečné, kterými příslušníci SNB mlátili studenty v předvečer sametové revoluce, už v demokratické zemi nemá být místo.

Hlavní novinky