Přejít na hlavní obsah

Na začátku byl zájem o techniky „hackerů“

Třetí v největším cvičení kybernetické bezpečnosti na světě skončila Česká republika. V týmu byl i student Fakulty informatiky MU.

Studenti FI Andrej Tomčí.

Student magisterského programu Počítačové systémy, komunikace a bezpečnost se specializací Informační bezpečnost Andrej Tomčí se dostal do českého národního týmu a připsal si s ním fantastický úspěch. Z 22 týmů skončili Češi, i díky přispění Andreje, na 3. místě v největším cvičení kybernetické bezpečnosti na světě s názvem Locked Shields 2021.

Možnost zúčastnit se cvičení se mu naskytla díky Kyberbezpečnostnímu týmu MU, se kterým Andrej spolupracuje od začátku studia. V týmu ČR byli experti z různých institucí a společností. „Mým úkolem bylo zabezpečit webové služby, chránit je před útoky hackerů a držet tyto služby dostupné a funkční pro legitimní uživatele,“ popisuje Andrej svoji úlohu v týmu, který koordinoval Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost.

Účast a úspěch v mezinárodním cvičení bude jistě dobře vypadat v životopisu mladého studenta a může mu pomoci v hledání dobré pracovní pozice, přesto si Andrej nejvíc cení zkušeností, které na cvičení získal. „Zkušenosti, ať již technického rázu nebo pohled na fungování týmu a procesy, které se odehrávají během reakce na útoky, jsou pro mě opravdu tím nejdůležitějším. Ze cvičení jsem si odnesl také velkou dávku motivace do další práce, chci se neustále zlepšovat a posouvat svoje schopnosti.“

Andrej pochází z východoslovenského města Michalovce a ke kyberbezpečnosti ho to táhlo už na střední škole. „Fascinovaly mě různé útočné techniky hackerů, ale až na Fakultě informatiky jsem zjistil, že to není jako ve filmech. Zájem o bezpečnost v oblasti IT mě neopustil, naopak se studiu věnuji intenzivněji,“ říká student, kterému kromě informatiky padlo do oka i Brno. Při studiu také sportuje, hodně čte nebo poslouchá hudbu. Po dokončení studia se chce i nadále věnovat kyberbezpečnosti. „Uvidíme, kam mě tato oblast zavede,“ dodává Andrej.

Hlavní novinky