Přejít na hlavní obsah

Příběh Alči: proč si zamilovala Klubík?

Alena Pelíšková, stejně jako řada dalších dobrovolníků, pomáhá každý čtvrtek zvládat překážky dětem, které pro ně představuje učivo základní školy, v Klubíku. Skupinové doučování pro děti i doučující funguje na pedagogické fakultě.

Alena Pelíšková je jednou z doučujících dobrovolnic v Klubíku.

V Klubíku dobrovolníci doučují žáky 2. stupně základní školy, většinou ze sociálně znevýhodněného prostředí. Snaží se jim pomoci s jejich aktuálními školními strašáky a ukázat jim, že žádné cíle nejsou nemožné! 
Alena Pelíšková, studentka Sociální pedagogiky a volného času na PED MUNI, zlepšuje život řadě školáků už druhým rokem. Sama o sobě mluví skromně, ale právě díky její pomoci mění děti pohled na učení. Přinášíme rozhovor plný jejích laskavých slov a radosti z pomoci druhým. Věříme, že vás její příběh inspiruje.

Jaká je Alča? Kdybychom se zeptali vašich přátel, jak by vás popsali?

Ráda pomáhám druhým. Snažím se dělat svět lepším a veselejším pro všechny okolo, předat svou energii, protože to pak dělá šťastnou i mě. Jsem obyčejná holka, která ráda tančí, maluje, kreslí, poslouchá hudbu a ráda se směje. Neřekla bych, že je na mně něco speciálního, prostě jsem, jaká jsem. Jsem svá. Kamarádi říkají, že jsem jejich sluníčko. Jsem prý věčně usměvavá, veselá a energická holka. Říkávají, že jim můj humor a nadšení rozzáří den. Zároveň má citlivá duše, plná ochoty, pochopení a naděje lidi kolem inspiruje.

Je krásné, že svoji dobrotu posíláte dál. Proto jste se mezi aktivitami dobrovolnického centra rozhodla pomáhat dětem v Klubíku?

Ano, na Klubíku mě zaujalo právě doučování, které navíc probíhá s více dětmi a doučujícími najednou. Člověk na to není sám, může se s kýmkoli poradit nebo vyměnit, pokud něco, co dítě potřebuje doučit, neumí. Děti mám moc ráda, je to cílová skupina, se kterou ráda pracuji.

Máte sama pedagogické vzdělání, nebo jste se rozhodla zkusit to i bez něj? Je v Klubíku něco takového potřeba?

Vystudovala jsem střední pedagogickou školu v Boskovicích, obor Předškolní a mimoškolní pedagogika. V Klubíku pedagogické vzdělání ale určitě není potřeba, důležité je chtít pomoci dětem s tím, co potřebují, nebo si umět říct o pomoc od ostatních doučujících, pokud dané učivo zrovna moc neumíme.

Jak funguje Klubík
* 1 den v týdnu se potkáváme na PED MUNI
* vyučovat můžete 4x nebo jen 2x měsíčně, klíčová je pravidelnost
* 29. února začínají dobrovolníci nováčci
* 3 hodiny doučování i společných her
* dobrovolník má na starost 1 až 2 žáky ZŠ
* získáte radost a dobrý pocit 

Jaké jsou vaše první vzpomínky na Klubík? Co vás potěšilo nebo překvapilo?

Na začátku jsem se trochu bála, jaké to bude. Zajímalo mě, jaké budeme mít děti, koho budu doučovat, jestli to budu zvládat, jací budou doučující a podobně. Ale už po prvním Klubíku moje obavy opadly. Všichni byli milí, děti hodné a doučování mě moc bavilo. Docela rychle jsme si na sebe všichni zvykli. Doučovala jsem třeba holčičku z 5. třídy, velmi šikovnou a hodnou žačku, se kterou jsme se na sebe vzájemně vždy těšily, a obě se na Klubík s radostí vracely. Moc mě bavily i různé aktivity a hry, které pokaždé na začátku a na konci celý Klubík společně hrává.

Jak byste popsala atmosféru na Klubíku? Jaké jsou děti a jak se vám spolupracuje s dalšími doučujícími?

Popsala bych ji jako velmi přátelskou, až rodinnou. Děti jsou skvělé, moc hodné a šikovné, přestože to nemají v životě třeba úplně jednoduché. I doučující jsou super, pomáháme si, chystáme společně aktivity.

Co vás na tomto dobrovolnictví těší nejvíc?

Jednoznačně to jsou pokroky dětí, ostatně proto to děláme. Dobré vztahy v kolektivu i s dětmi jsou velkým bonusem a usnadněním práce. A celkově máte v sobě takový hřejivý pocit, že ve svém volném čase děláte něco užitečného a smysluplného.

Máte nějakou vtipnou historku nebo moment, který jen tak nezapomenete?

Je jich určitě víc, ale velmi vtipné mi přišlo, když si Sárinka donesla vlnu a háček a řekla mi, že by dnes chtěla doučovat háčkování. Bylo to vtipné a roztomilé zároveň. 

Doučující v Klubíku mají k dispozici velkou řadu materiálů i pomůcek a vždy mají na výběr, jestli danou látku umějí a chtějí ji doučovat. Pokud vám nikdy nešel zeměpis, nemusíte se u něj spolu s dětmi trápit. Jsme jeden tým, úkoly si rozdělíme tak, aby bylo na doučování všem fajn. V každém případě se okruhy učiva dozvíte až na místě od dětí. Právě ty si vždy řeknou, co jim zrovna nejde.

Co vám působení v Klubíku dalo? Obohatilo vás nějak?

Dalo mi to spoustu zkušeností, nové kamarády, příjemně strávený čas a v neposlední řadě nové hry do zásoby.

Proč byste mezi aktivitami dobrovolnického centra MUNI POMÁHÁ doporučila právě Klubík?

Klubík je určitě dobrá volba pro doučující začátky. Nejste na to sami, máte se s kým poradit a v případě, že si vzájemně s doučujícím dítětem nesednete, nebo danou látku zrovna moc neovládáte, není problém se s někým vyměnit. Klubík probíhá pravidelně v určeném čase na pedagogické fakultě, takže nemusíte dojíždět přímo k rodině, zároveň v případě, že na nějakou hodinu nebudete moci, je jistota, že se o dítě postará jiný z doučujících. Náplní jsou i společné hry a aktivity, takže je to velká zábava. Ať už si vyberete Klubík nebo nějakou jinou dobrovolnickou aktivitu v MUNI POMÁHÁ, určitě to má smysl.

A my se přidáváme. Buďte jako Alča a pojďte do toho s námi!

Hlavní novinky