Přejít na hlavní obsah

Proti korupci mají bojovat občané, ne novináři

Na FSS se debatovalo o roli médií při odhalování korupce, o závislosti na inzerci i o nezbytné vytrvalosti novinářů.

Na informování médií se projevuje závislost na příjmech z inzerce, upozorňuje bývalý ředitel tajné služby Karel Randák. Foto: David Povolný.

Kdyby někdo monitoroval nejčastěji používaná slova v českých médiích, korupce by jistě byla mezi nimi. Podle toho, co si čtenář najde v novinách či divák v televizi, se zdá, že se jedná o nejpalčivější problém současné české politiky a společnosti.

Opravdu je situace tak špatná? A jakou roli v ní sehrávají novináři, kteří o korupčních kauzách píší? O tom se v listopadu bavili na fakultě sociálních studií odborníci, kteří přijeli na diskusi s názvem Role médií při odhalování korupce.

A jestli se na něčem shodli, pak v první řadě na tom, že žurnalisté by neměli být vnímáni jako ti, kdo proti korupci bojují. „Naše role je popisovat jednotlivé případy, analyzovat je a tak pomáhat veřejnosti a jednotlivým institucím, aby korupci potíraly,“ uvedl Ondřej Kundra z týdeníku Respekt.

Kdyby se novinář snažil suplovat úlohu policie, bylo by to podle Kundry špatně. Přílišný aktivismus způsobuje, že pak žurnalista ve své hlavní roli selhává. Aktivní by naopak měli být občané, ti současní čeští se však pořád ještě nenaučili v tomto ohledu plně využívat svá politická práva.

István Léko, šéfredaktor zpravodajského portálu Česká pozice, upozornil, že ani na policii se novinář někdy spoléhat nemůže. „Když se něco dozví, měl by to v první řadě napsat. Jistě, může jít na policii, jenže nikdy neví, zda mluví se správným policistou, a ne takovým, který bude podezřelému pomáhat.“

Korumpuje média inzerce?
Svůj díl viny ovšem nesou i média samotná. Alespoň podle Karla Randáka z Nadačního fondu pro boj proti korupci a bývalého ředitele tajné služby. Randák je toho názoru, že se na informování médií projevuje závislost na příjmech z inzerce od soukromých firem a jednotlivců, kteří mohou mít zájem na tom, aby se nepsalo o všem.

„Znám desítky případů, kdy byla média přinucena zastavit publikování některých kauz,“ podotkl Randák. Kundra mu ovšem oponoval s tím, že ve svobodné tržní společnosti nezná jiný způsob financování médií, než jsou soukromé subjekty. „V tomto ohledu považuji za klíčové, aby se mediální domy snažily být co nejvíc transparentní,“ dodal.

Úděl regionálního žurnalisty
Debata na fakultě sociálních studií byla spojena s udělováním ceny pro regionální žurnalisty. Jejich práce s upozorňováním na korupci bývá ještě složitější než v případě novinářů z celostátních novin a redakcí. Na rozdíl od nich se totiž s lidmi, o nichž píší každý den, potkávají třeba na nákupech.

Žádnou speciální radu, která by jim práci ulehčila, ovšem regionální novináři nedostali. Ani oni se podle Léka neobejdou bez schopných informantů a pokud možno důkazů ve formě dokumentů a vytrvalosti a zvídavosti. „Nesmí se nechat otrávit tím, že se po týdnu práce k ničemu nedostanou. To se totiž nedostanou téměř nikdy,“ dodal Kundra.

Hlavní novinky