Přejít na hlavní obsah

Univerzita se chce zlepšovat, projde proto evropským „auditem“

Komise Evropské asociace univerzit prověří, jak kvalitní je MU v oblasti vzdělávání a výzkumu.

Předmětem evaluace bude posouzení parametrů kvality univerzity v oblasti vzdělávání a výzkumu. Ilustrační foto: www.sxc.hu.

Být v Evropě vnímána jako progresivní a otevřená univerzita. To je důvod, proč požádala Masarykova univerzita Evropskou asociaci univerzit, aby prověřila její fungování. Z Brna odešla první evaluační zpráva a po jejím prozkoumání nyní přijíždí hodnoticí komise složená z odborníků z různých evropských univerzit.

„Předmětem jejich evaluace bude posouzení parametrů kvality naší univerzity v oblasti vzdělávání a výzkumu, tedy primárních činností, které univerzita poskytuje, a jejich srovnání s evropskými standardy,“ uvedl prorektor pro ekonomiku Ladislav Janíček.

Co se vzdělávání týče, zaměří se komise například na to, jak má MU definované studijní programy, profil absolventa a jaké postupy volí, aby se student skutečně profilovým absolventem stal. „Cílem je také posoudit kvalitu vzdělávání z hlediska souladu a mechanismů jeho dosahování mezi všemi zájmovými stranami, to znamená vedením univerzity, učiteli a studenty, i to, zda jsou studijní programy relevantní ke společenskému prostředí,“ podotkl Janíček a dodal, že v kategorii výzkumu se hodnotitelé dívají i na to, jak je navázán na výuku nebo jak je podporován, a nakonec i z čeho je financován.

Jak se komise ke zjištěním dopracuje? Po prostudování první sebeevaluační zprávy, v níž zhodnotí sama sebe univerzita, přijedou komisaři do Brna, aby zjistili, zda uvedené informace odpovídají realitě. Děje se tak hlavně prostřednictvím rozhovorů se zástupci vedení školy a fakult, studenty a pedagogy. „Vedení univerzity vyslovilo záměr do hodnocení nijak nezasahovat. Opravdu chceme získat nezávislé hodnocení zvenčí,“ sdělil prorektor Janíček.

Cenné informace by závěrečná zpráva skutečně poskytnout měla, nezůstane totiž u jedné návštěvy. Hodnotitelé se v květnu či červnu vrátí ještě jednou, aby si poznatky upřesnili, a pak zveřejní své závěry, podle nichž se bude univerzita moci v budoucnu zařídit.

V minulosti, konkrétně v roce 2004, už takovým auditem prošla. „Komise tehdy upozornila například na vhodnost zavedení systému pro hodnocení kvality, potřebu zlepšit zpětnovazební mechanismy nebo strukturování studijních programů. Myslím, že od té doby jsme se hodně posunuli, proto jsme zvědaví na letošní výsledky,“ konstatoval Janíček.

Hlavní novinky