Přejít na hlavní obsah

Botanická zahrada nabízí suvenýr

Pro velký zájem si pořídila vlastní turistickou známku, která rychle mizí pod rukama sběratelů.

Na dřevěné turistické známce je viktorie královská - typická rostlina skleníků Botanické zahrady MU, která se jí pyšní už od roku 1924. Foto: Archiv Botanické zahrady.

Památky ze zajímavých míst si lze pořizovat všelijak. Někdo fotí nebo kupuje pohlednice, jiný natáčí videa. Oblíbeným suvenýrem z atraktivních lokalit jsou ovšem i turistické známky. Jednu takovou nově nabízí také Botanická zahrada Přírodovědecké fakulty MU. Ani ne tak z vlastní iniciativy jako na přání návštěvníků. „Hodně návštěvníků se po ní ptalo a mělo o ni zájem. Proto jsme jim vyhověli,“ uvedla Magdaléna Chytrá z botanické zahrady.

Dřevěné vypalované plakety se v Česku jako upomínkové předměty prodávají od roku 1997, po republice jich lze pořídit skoro dvě tisícovky. Pracovníci zahrady o její vydání žádali už před šesti lety, tehdy však svolení firmy, která nápad vymyslela, nedostali. To přišlo až letos. Známka má pořadové číslo 1903. „Je na ní viktorie královská s dítětem na listě, což je typická rostlina našich skleníků. Zahrada se jí pyšní už od roku 1924 a je takovým naším symbolem, i když v logu ji nemáme,“ popsala Chytrá.

Návštěvníci zahrady si mohou známku koupit za třicet korun. A je o ni velký zájem. Z dvou set kusů, které byly k dispozici na začátku prodeje, jich sběratelé už 80 vykoupili. „Kromě pohlednic, několika informačních brožur a fotoskládaček je to jeden z mála našich suvenýrů. I když to zvyšuje návštěvnost, tak o dalších nepřemýšlíme, nechceme z toho dělat velký cirkus,“ podotkla Chytrá.

Známku začala zahrada nabízet v roce, kdy si připomíná 90 let od svého založení. Více o jejím založení a historii si přečtete v květnovém čísle muni.cz.

Hlavní novinky