Přejít na hlavní obsah

Univerzita pomůže s rozvojem e-learningu v kraji

Připraví online kurzy pro střední a základní školy a postará se i o technické zázemí celého projektu.

Foto: http://planet.moodle.org/.

Interaktivní systém Moodle, který už deset let využívá Masarykova univerzita hlavně v učitelských oborech, bude nově sloužit středoškolákům a žákům základních škol. Odborníci z ústavu výpočetní techniky a pedagogické a filozofické fakulty totiž připravují kurzy a technické zázemí, díky nimž se Moodle rozšíří i do výuky na středních a základních školách v Jihomoravském kraji.

Moodle je webové vzdělávací prostředí, které umožňuje výuku prostřednictvím internetových online kurzů. Učení v něm spočívá například v aktivní účasti studentů na zadaných úkolech, přispívání do diskusních fór či vyplňování online testů. Dosud ho využívali hlavně vysokoškoláci, teď se přesunuje i do nižších stupňů škol, které buď pracovaly s méně pokročilými řešeními, nebo už systém Moodle sice měly, ale nevyužívaly ho naplno.

„Z dlouholetého sledování situace na základních a středních školách víme, že o e-learning a Moodle je velký zájem. Zároveň jsme se ale setkávali s rozpaky a nejistotou, jak optimálně jeho možnosti využívat,“ popsala Tamara Váňová, konzultantka projektu. Právě díky němu se pracovníci jednotlivých škol naučí systém správně nainstalovat a používat.

Stane se tak prostřednictvím 20 akreditovaných kurzů, z nichž jednu polovinu zajišťuje Masarykova univerzita a druhou partner projektu Západočeská univerzita. „Kurzy budou probíhat online, takže učitelé nebudou muset nikam pravidelně docházet, ušetří čas a navíc si online učení vyzkouší na vlastní kůži,“ doplnila Nina Hrtoňová, koordinátorka projektu.

Školy přitom nemusí řešit provoz souvisejících serverů, o ty se stará Masarykova univerzita. „Současně jsme schopni díky týmu specialistů zajistit i zabezpečení a pravidelné aktualizace systému, na které školy často nemají finanční či jiné zdroje,“ uvedla Hrtoňová.

Projekt s názvem Prostředí pro sdílení e-learningových zdrojů a znalostí pro školy Jihomoravského kraje financuje více než osmi miliony korun Operační program vzdělávání pro konkurenceschopnost. Tato forma financování umožňuje, že až do roku 2015 mohou školy nové řešení zkoušet a využívat zdarma.

Hlavní novinky