Přejít na hlavní obsah

Naučte se sebeobranu, zve letní škola

Fakulta sportovních studií pořádá začátkem září letní školu bojových umění a sebeobrany. Hlásit se dá do 15. srpna.

Při nácviku sebeobrany jsou z bezpečnostních důvodů cvičenci vybaveni speciálním ochranným oblekem.

Letní školu bojových umění a sebeobrany organizuje od 2. do 6. září fakulta sportovních studií. Druhý ročník akce se zaměřuje především na bojový styl MMA (z angl. Mixed Martial Arts), tedy smíšená bojová umění, a také na sebeobranu. Na akce se mohou až do 15. srpna přihlásit zájemci s jakoukoliv úrovní dovedností, od laiků až po zkušené bojovníky. Hlavním lektorem je zkušený učitel a zápasník MMA z Philadelphie Damon Umholtz.

Organizátoři letní školy usilují o přístup, s jakým se vyznavači bojových umění jinde nesetkávají. „Existují různé kurzy nebo soustředění oddílů, my se ale snažíme pozvat vždy odborníka z akademického prostředí a nabídnout účastníkům kombinaci různých přístupů k tréninku,“ uvedl jeden z pořadatelů akce Michal Vít, který je zároveň proděkanem fakulty sportovních studií a dalším z lektorů.

Letošní letní škola se bude orientovat především na styl MMA a techniky boje na zemi. Program doplní kondiční cvičení s kettlebells, což jsou kulaté kovové činky s uchy, a bulharskými zátěžovými pytli. „Jak MMA, tak zmíněné kondiční pomůcky jsou v současné době u bojovníků velmi oblíbené, věnuje se jim čím dál víc lidí,“ podotkl Vít.

Jak se ubránit útočníkovi s nožem?
Program letní školy je zaměřen na řešení bojových situací s vyústěním do sebeobrany. Závěrečnou částí programu budou proto tzv. modelové sebeobranné situace. Jde o tréninkovou metodu a současně druh testu, který ověřuje získané dovednosti. Z bezpečnostních důvodů jsou cvičenci vybaveni speciálním ochranným oblekem. „Jedná se o velmi moderní vybavení, které má k dispozici jen několik organizací v České republice. Výhoda obleku spočívá v tom, že zabraňuje zranění, ale dopad technik člověk přesto cítí,“ vysvětluje Vít.

Přihlašovat se na letní školu je možné do 15. srpna přes její webové stránky, cena pětidenní akce činí 4500 korun. Pro přihlášení neplatí žádná omezení, organizátoři rozdělují účastníky na začátku akce do skupin podle úrovně dovedností.

Hlavní novinky