Přejít na hlavní obsah

Léčivky i jedovaté byliny se představí na Kraví hoře

Centrum léčivých rostlin lékařské fakulty se otevře veřejnosti. 

Mandragora.

Výstavu léčivých rostlin otevře ve čtvrtek 19. června Lékařská fakulta Masarykovy univerzity. Zahrada na Kraví hoře, která je součástí Centra léčivých rostlin, nabídne návštěvníkům nejen přehlídku léčivek, ale také jedovatých, aromatických či kořeninových rostlin.

Specializovaná botanická zahrada se zaměřuje na nekomerční pěstování léčivých rostlin pro výzkum, výuku a vzdělávání. „Máme přes 900 druhů a odrůd rostlin. Jsou mezi nimi rostliny vzácné i ohrožené, typické domácí druhy, ale i málo známé léčivky z celého světa,“ uvedla vedoucí centra Gabriela Křemenová. V zahradě se pěstují rostliny, které se zpracovávají a používají ve vědě a pro pedagogické účely, ale také zajímavé exempláře, které mají historickou hodnotu nebo jsou perspektivní pro výzkum.

Z tradičních léčivých bylin, které se v centru pěstují i v několika odrůdách, návštěvníci uvidí například měsíček, který má široké použití v medicíně i kosmetickém průmyslu, tymián pomáhající při léčbě onemocnění dýchacích cest nebo proskurník, který má vysoký obsah slizu a usnadňuje vykašlávání.

Mezi raritní rostliny pak patří sibiřský ženšen, správně eleuterokok ostnitý, který má podobné účinky jako ženšen pravý a mimo jiné zvyšuje kondici a výkonnost organismu. „Návštěvníci se však nejvíc ptají na mandragoru, které se ve středověku připisovaly mytické vlastnosti a používala se k léčbě řady nemocí. V současnosti se už jako léčivka nevyužívá. Stejně jako rulík zlomocný je navíc celá rostlina jedovatá,“ doplnila Křemenová.

Výstava bude přístupná až do 6. července, a to každý den od 9 do 18 hodin. Pracovníci zahrady budou připraveni poskytovat konzultace o pěstování a sběru léčivých rostlin. 

Centrum léčivých rostlin se nachází v Údolní ulici 74 v Masarykově čtvrti. Zahrada je vzdálená asi 150 metrů od konečné zastávky tramvaje číslo 4 na Náměstí míru.

Hlavní novinky